Electrica cere aprobarea acționarilor pentru împrumuturi bancare suplimentare pentru funcționarea Electrica Furnizare în 2022. Și DEER are nevoie de finanțare pentru acoperirea costurilor suplimentare aferente CPT

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Electrica cere aprobarea acționarilor pentru împrumuturi bancare suplimentare pentru funcționarea Electrica Furnizare în 2022. Și DEER are nevoie de finanțare pentru acoperirea costurilor suplimentare aferente CPT

Electrica Furnizare are nevoie să se împrumute mai mult de la bănci pentru finanțarea activității curente în anul 2022, având în vedere contextul actual de piață determinat de evoluția prețurilor energiei electrice pe piață. Electrica, în calitate de acționar al Electrica Furnizare, cere aprobarea acționarilor, în ședința programată în luna iunie, pentru majorarea plafonului total de finanțări pe termen scurt care să poată fi contractate de către filiala de furnizare în cursul exercițiului financiar 2022 de la instituții bancare (bănci comerciale sau instituții financiare internaționale – IFI) pentru finanțarea activității curente în sumă de până la 1.500.000.000 lei, așa cum a fost aprobat prin HAGEA Electrica nr. 1 din 21 martie 2022, până la valoarea de 1.700.000.000 lei. Împrumutul va fi cu garanția Electrica.

Creșterea nivelului prețului de achiziție a energie electrice, nivelul prețului mediu de tranzacționare a energiei electrice pe piață în decembrie 2021 pentru produsul la lună în avans fiind mai mare de peste 4,5 ori deât cel din decembrie 2020, a condus la o majorare a valorilor creanțelor de încasat de la clienții finali și a datoriilor de plătit pentru energia achiziționată de către filiala de furnizare a Electrica. Totodată, a crescut și durata de încasare a creanțelor din cauza mecanismelor de rambursare aferente faclităților de exceptare și compensațiilor acordate clienților finali, rambursări ce se vor efectua în anul curent. Acestea sunt cauzele invocate de către reprezentanții societății pentru nevoia de finanțare a capitalului de lucru. Pentru aprobarea de către acționari a majorării plafonului total de finanțări pe termen scurt care să poată fi contractat de către Electrica  Furnizare se ia în considerare și prelungirea schemei de sprijin până la finele lunii martie 2023 prin OUG 27/2022.

Și Distribuție Energie Electrică Romania (DEER) are nevoie de împrumuturi bancare pentru acoperirea costurilor suplimentare aferente consumului propriu tehnologic, precum și pentru finanțarea capitalului de lucru și a proiectelor de investiții în 2022. Conducerea Electrica va cere aprobarea acționarilor pentru mandatarea reprezentantului Electrica, având în vedere calitatea Electrica de acționar al societății Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), pentru participarea în AGEA DEER și pentru exprimarea votului favorabil cu privire la aprobarea unui plafon total de finanțări pe termen mediu și lung care să poată fi contractate de către DEER în cursul exercițiului financiar 2022 de la instituții bancare (bănci comerciale sau instituții financiare internaționale – IFI) pentru acoperirea costurilor suplimentare aferente consumului propriu tehnologic, precum și pentru finanțarea capitalului de lucru și a proiectelor de investiții în sumă de până la 700.000.000 RON, cu garanția Electrica.

Pentru DEER, în exercițiul financiar 2022, diferența dintre costul mediu estimate de achiziție al energiei pentru consumul propriu tehnologic și prețul ex-ante stabilit de ANRE, se estimează că va genera o corecție pozitivă aferentă cantităților și prețului de achiziție a CPT de 592.862 mii lei, se precizează într-un document al Electrica, consultat de InvesTenergy.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.