Electrica – Fondul Proprietatea, negocieri eșuate. FP, dispus să reia discuțiile; lasă la preț!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Electrica – Fondul Proprietatea, negocieri eșuate. FP, dispus să reia discuțiile; lasă la preț!

Ultima oră: Fondul Proprietatea a anunțat că își menține angajamentul și disponibilitatea de a relua negocierile cu Electrica privind o potențială achiziție a participațiilor minoritare de 22% deținute de FP în cele trei filiale de distribuție ale furnizorului de energie electrică și la subsidiara acestuia de furnizare, după ce ultimele negocieri s-au încheiat fără a se ajunge la un acord, deși prețul final cerut a fost diminuat la 805 milioane de lei, de la 875 milioane de lei, se precizează într-un comunicat al administratorului fondului.

Electrica nu a reușit să convingă Fondul Proprietatea să achiziționeze participațiile minoritare pe care acesta le deține la cele trei filiale de distribuție și la subsidiara de furnizare. Compania a venit cu o ofertă de 790 milioane lei, Fondul Proprietatea a cerut 875 milioane lei, s-a negociat, dar nu s-a ajuns la un acord.

achizitii-Mobile

„Electrica SA și Fondul Proprietatea nu au ajuns la un acord în negocierile purtate pentru o potențială achiziție a participațiilor minoritare deținute de FP în cele trei filiale de distribuție ale Electrica și la subsidiara de furnizare. În conformitate cu mandatul primit din partea acționarilor de a face public prețul oferit, fie el acceptat sau nu de Fondul Proprietatea, anunțăm că oferta fermă a Electrica SA a fost de 790 milioane lei (equity value)”, se menționează într-un comunicat al societății.

În opinia reprezentanților Electrica, oferta propusă reflectă condiții comerciale acceptabile ambelor părți și este fundamentată pe înțelegerea solidă a operațiunilor societăților și cunoașterea riguroasă a mediului de reglementare. De altfel, propunerea Electrica a fost în linie cu oferta fermă a Fondului Proprietatea din martie 2015 (când cele două părți au mai purtat o rundă de negocieri) și cu discuțiile de dată recentă, se precizează în același comunicat.

Reprezentanții Electrica consideră că prețul propus de FP, de 875 milioane lei (equity value), nu este susținut de o estimare a performanțelor pe termen mediu și lung ale societăților și, mai mult, este unul superior chiar Valorii Activului Net”.

‘În continuare, între așteptările noastre și cele ale reprezentanților Fondului Proprietatea există diferențe. Este normal ca ambele părți să urmărească satisfacerea intereselor acționarilor și investitorilor săi. Chiar dacă negocierile nu s-au finalizat cu succes nici de data aceasta, Electrica și Fondul Proprietatea rămân parteneri în continuare, în adevăratul sens al cuvântului. Doresc să asigurăm toate părțile interesate că vom continua procesul de analiză al unor oportunități de investiții, pe care însă dorim să le derulăm doar în condiții avantajoase pentru Electrica’, a declarat Iuliana Andronache, directorul general al Electrica.

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Electrica SA, desfășurată în data de 10 noiembrie 2015, a aprobat mandatarea Consiliului de Administrație al Electrica SA pentru a începe negocierile cu Fondul Proprietatea (FP) pentru achiziționarea de către Electrica a întregii participații deținute de FP la capitalul social al filialelor Electrica, respectiv Electrica Distribuție Muntenia Nord (21,99%), Electrica Distribuție Transilvania Nord (22%), Electrica Distribuție Transilvania Sud (21,99%) și Electrica Furnizare SA (22%).

Conform mandatului, prețul oferit Fondului Proprietatea trebuia să țină seama exclusiv de argumentele economice existente pentru această achiziție. De asemenea, la momentul finalizării procesului de negociere, Consiliul de Administrație este obligat să facă public prețul oferit, fie el acceptat sau nu de către Fondul Proprietatea, împreună cu argumentația economică care a stat la baza ofertei. Procesul de negociere trebuia încheiat până la data de 31 martie 2016.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.