Electrica, noi decizii de business în cadrul grupului: Electrica Furnizare va vinde Energie Verde 1 SRL filialei Electrica Producție. Compania mamă va acorda un împrumut de 9.541.000 euro filialei de producție pentru realizarea tranzacției. Se pregătește și vânzarea firmei de furnizare?

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Electrica, noi decizii de business în cadrul grupului: Electrica Furnizare va vinde Energie Verde 1 SRL filialei Electrica Producție. Compania mamă va acorda un împrumut de 9.541.000 euro filialei de producție pentru realizarea tranzacției. Se pregătește și vânzarea firmei de furnizare?

Noi decizii de business în cadrul grupului Electrica. Electrica Furnizare vinde Electrica Energie Verde 1 SRL (EEV1) către Electrica Producție. În informarea grupului transmisă BVB, tranzacția are ca scop repoziționarea Electrica Energie Verde 1 SRL (EEV1) în cadrul Electrica.

Astfel, Electrica informează acționarii și investitorii că, în data de 31 martie 2022, la recomandarea Comitetului de Strategie și Guvernanță Corporativă, Consiliul de Administrație al Electrica a hotărât repoziționarea Electrica Energie Verde 1 în cadrul Grupului prin încheierea unei tranzacții între Societatea Electrica Furnizare SA (EFSA), în calitate de vânzător și unic acționar al EEV1, și Electrica Producție Energie S.A. (EPE), în calitate de cumpărător. De asemenea, CA a aprobat acordarea unui împrumut în sumă de până la echivalentul în lei al sumei de 9.541.000 euro pe termen maxim de un an, de ELSA către EPE în vederea finanțării achiziției părților sociale ale EEV1, precum și a preluării împrumuturilor acționar aferente.

Tranzacția va avea ca obiect achiziționarea de către EPE a tuturor părților sociale ale EEV1 pentru un preț de 9.541.000 EUR și va fi finalizată în urma semnării tuturor contractelor și documentelor relevante, potrivit comunicării Electrica.

Decizia Electrica de a repoziționa Electrica Energie Verde 1 SRL, în sensul preluării acestei societăți de la Electrica Furnizare, ar putea avea la bază o posibilă decizie de vânzare a firmei de furnizare, potrivit unor surse din piața energiei. Hidroelectrica ar fi interesată; este în căutare de consultanți pentru achiziționarea unei companii de furnizare de energie electrică și gaze naturale, potrivit unui anunț publicat în sistemul electronic de achiziții publice. Conform e-nergia.ro, ținta este Electrica Furnizare, societate ce are în portofoliu 3,5 milioane de clienți. Anul trecut, Electrica Furnizare a înregistrat pierderi de 390 de milioane de lei, pe fondul creșterii prețurilor și a costurilor de achiziție ale energiei din piață.

Reamintim că acţionarii Electrica au aprobat, în ședința  AGEA din 21 martie, contractarea unui plafon total de finanţări pe termen scurt de 1,5 miliarde lei, în 2022, pentru activitatea curentă a filialei Electrica Furnizare în contextul actual de piață determinat de evoluția prețurilor la energie are ca efect o creștere semnificativă a necesarului de finanțare a capitalului de lucru pentru societate. Finanţările vor fi garantate de Electrica, acţionar al Electrica Furnizare. Valoarea garanției furnizate de Electrica este de maximum 1.650.000.000 RON.

Potrivit unui document consultat de InvesTenergy, Electrica ia în calcul o creștere în continuare a nevoii de finanțare a capitalului de lucru determinate de prelungirea măsurilor de sprijin pentru consumatori, modul în care se va derula efectiv realizarea rambursărilor de către instituțiile statului și evoluția prețurilor la energie, îndeosebi din PZU.

Din ce în ce mai mulți furnizori de energie electrică și gaze naturale  negociază cu băncile, în această perioadă, pentru contractarea unor împrumuturi. Cum statul întârzie cu virarea sumelor pentru compensarea facturilor la energie, furnizorii au ajuns să susțină în totalitate ajutorul statului pentru consumatori și au mari probleme cu cash-flow-ul.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.