Enel face lumină în speculațiile privind ștergerea unor datorii

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Enel face lumină în speculațiile privind ștergerea unor datorii

enel

“Companiile grupului Enel care desfășoară activități în România nu au beneficiat niciodată de anularea, reducerea sau eșalonarea datoriilor față de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și al fondurilor speciale, și nici nu au cerut sau negociat acest lucru. Toate companiile grupului Enel, fără excepție, și-au achitat în termen obligațiile de plată prevăzute de lege. Acest fapt poate fi confirmat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)”, precizează reprezentanții Enel ca urmare a speculațiilor apărute în ultima perioadă privind ștergerea presupuselor datorii ale Enel față de statul român.

Două arbitraje pe rolul Curții de Arbitraj de la Paris

În prezent, Enel are două arbitraje pe rolul Curții de Arbitraj de la Paris. Referitor la cele două acțiuni, conducerea companiei face următoarele precizări: “În nici unul dintre aceste cazuri nu a existat vreo înțelegere prin care sume aflate în discuție să fie reduse, anulate, eșalonate”.

Cele două cazuri de arbitraj, prezentate de Enel:

Primul caz se referă la un pachet de 13,5% din acțiunile Enel Distribuție Muntenia pe care, conform contractului de privatizare, Electrica avea opțiunea de a-l scoate la vânzare, iar Enel, de a-l achiziționa. Contractul nu prevede o sumă fixă pentru acest pachet, ci o formulă complexă de calcul, pe care părțile implicate au interpretat-o în mod diferit. Prețul cerut de Electrica este de aproximativ 525 milioane de euro, sumă cu care Enel nu a fost de acord. Acest proces este în desfășurare.

Acest caz a fost înaintat Curții de Arbitraj Comercial de la Paris, conform uzanțelor internaționale. Anterior înaintării cazului către Curtea de Arbitraj, în conformitate cu prevederea contractuală care cere părților să depună toate eforturile pentru a ajunge la o înțelegere amiabilă, părțile au încheiat un memorandum prin care au convenit să apeleze la o expertiză neutră, realizată de un consultant internațional agreat de ambele părți. Întrucât nici evaluarea făcută de firma de expertiză nu a dus la un acord, s-a trecut la următorul pas prevăzut în contractul de privatizare, arbitrajul.

Al doilea arbitraj se referă la cererile de despăgubire, în valoare de aproximativ 825 milioane de euro, făcute de Electrica în legătură cu presupuse încălcări ale contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud din partea Enel. Enel așteaptă verdictul Curții în acest caz, dar reafirmă convingerea că a respectat contractul de privatizare. Este de amintit faptul că Electrica a mai deschis un litigiu pentru societățile preluate de Enel în Banat și Dobrogea, dar Curtea de Arbitraj de la Paris s-a pronunțat în favoarea Enel.

De menționat că Electrica a mai deschis acțiuni în justiție similare și împotriva celorlalți operatori care au achiziționat filiale ale sale.Aceste acțiuni au apărut ca o consecință directă a unui raport al Curții de Conturi, realizat în urma unui control făcut la compania de stat electrica, căreia i se impută că nu a făcut toate verificările și nu și-a exercitat integral atribuțiile de control privind aplicarea prevederilor contractului de privatizare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *