Enel Green Power, la 10 ani: Sursele de energie verde conduc tranziția energetică

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Enel Green Power, la 10 ani: Sursele de energie verde conduc tranziția energetică

Cum au evoluat regenerabilele în ultimii 10 ani? Și care sunt perspectivele viitoare în această industrie?

O analiză publicată de Enel Green Power, care aniversează 10 ani de activitate.

În urmă cu 10 ani, puțini ar fi pariat pe o asemenea dezvoltare a energiei regenerabile. Totuși, astăzi, sursele de energie verde conduc tranziția energetică, datorită reducerii costurilor tehnologice și a unei înțelegeri mai bune a grijii față de mediu.

Printre cele mai relevante analize din acest sector se remarcă cele realizate de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), al cărei raport World Energy Outlook (WEO), publicat anual, prezintă o descriere detaliată a viitorului fotovoltaicelor, energiei eoliene și, în general, a lumii tot mai electrificate în care trăim.

Principala provocare este realizarea decarbonizării progresive a „lumii aflate în continuă transformare”, o lume în care sursele regenerabile vor continua să se extindă nu doar ca rezultat a unei reduceri semnificative a costurilor, dar și datorită unei atenții sporite a consumatorilor și, deci, a companiilor, în ceea ce privește sustenabilitatea. La o privire de ansamblu, ar trebui luată în considerare și reducerea costurilor bateriilor. Într-adevăr, costul acestora a scăzut cu 40%: un rol cheie îl joacă sistemele de stocare a energiei care fac posibilă acumularea energiei provenite din surse regenerabile, pentru a putea fi folosită în funcție de necesitate, fără să depindă de natura imprevizibilă a soarelui și vântului. Un rol cheie îl joacă și vehiculele electrice, prin tehnologii ca V2G (vehicle to grid), care le permite să fie utilizate drept „baterii pe roți”.

Conform IEA, cererea de energie globală va crește cu 30% până în 2040. Aproximativ 40% din această creștere de consum va fi reprezentată de cererea de electricitate, care, în următorii 25 de ani, va fi acoperită în principal de sursele de energie regenerabilă, având în vedere că scăderea rapidă a costurilor transformă energia solară în cea mai economică sursă generatoare de electricitate. Nu exista îndoială că regenerabilele își vor asigura prezența pe piață, dar la început nimeni nu credea că dezvoltarea lor va fi una revoluționară. Conform New Energy Outlook (NEO) realizat de Bloomberg New Energy Finance (BNEF), costurile pentru energie regenerabilă devin tot mai competitive în comparație cu cele ale combustibililor fosili. Energia solară și eoliană, în special, joacă un rol foarte important și, conform BNEF, vor putea acoperi cât de curând aproape jumătate din nevoia de energie globală.

Aceste previziuni confirmă trendul energiei verzi din ultimii ani. Cantitatea de energie eoliană și fotovoltaică a crescut mai rapid decât era prevăzut. Din anul 2000 și până în prezent, capacitatea instalată a crescut de 65 de ori (iar între 2010 și 2018 s-a cvadruplat): în iunie, totalul capacității instalate era de 1.013 GW, dintre care 542 GW de energie eoliană și 471 GW de energie fotovoltaică. Încă de vara trecută, energia regenerabilă a depășit pragul simbolic al primului terawatt de capacitate instalată, iar această cantitate este așteptată să se dubleze în următorii cinci ani, însă având costurile la jumătate.

New Energy Outlook (NEO) din 2018 prevede investiții majore, de 540 de miliarde de dolari între 2018 și jumătatea secolului (approx. anul 2050). Pe lângă impactul asupra dezvoltării rețelelor inteligente, costul scăzut al bateriilor înseamnă și o răspândire mai bună a vehiculelor electrice, așadar și o continuare a electrificării. Chiar și astăzi, deținătorii de vehicule electrice pot alege să-și încarce vehiculele atunci când rețeaua are suficientă energie și când costurile sunt scăzute, ajutând astfel, în același timp, la evitarea vârfurilor de cerere și de economisire.

Conform Bloomberg New Energy Finance (BNEF), principalul pierzător în acest joc este cărbunele, care, deși a depășit vârful de cerere în Europa și America de Nord, continuă să se extindă în China și India, fenomen care se așteaptă să continue până în 2027. După această dată, cererea pentru cărbune se așteaptă să scadă la 11% din cererea de electricitate la nivel global (o scădere de la valoarea de 38% din prezent). Așa cum menționează BNEF, „despărțirea” de cărbune va fi una lungă și va face cu siguranță loc energiei regenerabile, care va ajunge să domine incontestabil sectorul energetic.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *