Este oficial. Hidroelectrica anunță intenția de listare pe Bursa de Valori București. Fondul Proprietatea vrea să strângă peste un miliard de euro în oferta publică inițială de acțiuni (Reuters)

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Info, Info Bursier, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Este oficial. Hidroelectrica anunță intenția de listare pe Bursa de Valori București. Fondul Proprietatea vrea să strângă peste un miliard de euro în oferta publică inițială de acțiuni (Reuters)
  • Ultima oră: Fondul Proprietatea își propune să strângă peste un miliard de euro (1,07 miliarde de dolari) în oferta publică inițială (IPO) a producătorului român de energie Hidroelectrica, potrivit Reuters
  • Bogdan Badea, Director Executiv: Listarea ne va ajuta să ne diversificăm baza de acționari și să ne dezvoltăm profilul internațional

S.P.E.E.H. Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile și unul dintre cei mai mari producători hidroenergetici din Europa, anunță astăzi, 6 iunie, intenția Fondului Proprietatea  de a desfășura o ofertă publică inițială având drept obiect acțiuni ordinare existente. Societatea intenționează totodată să aplice pentru admiterea la tranzacționare a acțiunilor sale pe piața reglementată a Bursei de Valori București –  BVB.

Oferta va avea loc după aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Hidroelectrica prezintă detaliile ofertei:

• Fondul a primit acordul acționarilor pentru a dispune în cadrul Ofertei de întreaga sa participație de până la 19,94%, din numărul total de acțiuni emise de Societate. Numărul de acțiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior. Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării Ofertei.

• Oferta va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor retail și instituționali din România, precum și investitorilor instituționali internaționali eligibili.

• Acțiunile vor fi vândute și, ulterior Admiterii, tranzacționate în lei (“RON”).

• Admiterea este de așteptat să aibă loc în iulie 2023. Odată admise la tranzacționare, acțiunile Societății vor fi incluse în indicele BET al BVB imediat după Admitere.

• Societatea și Fondul vor fi supuși unei restricții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă de 180 zile, iar acționarul majoritar al Societății va fi supus unei restricții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă de 12 luni de la data Admiterii.

• Informații detaliate despre Ofertă vor fi publicate după aprobarea Prospectului.

• Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH și Morgan Stanley Europe SE acționează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta. Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG și Wood & Company Financial Services acționează în calitate de Deținători Comuni ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. și S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Manageri Comuni Principali.

• Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited este Consultantul Financiar al Fondul, iar STJ Advisors este Consultantul Financiar al Societății în legătură cu Oferta Publică Inițială.

Bogdan Badea, Director Executiv al Hidroelectrica, declară: „Hidroelectrica are un istoric îndelungat de creștere semnificativă și de generare de profit pentru acționari, fiind principalul producător de energie electrică din România, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile. Ne aflăm într-o poziție bună pentru a continua tendința de creștere, având o strategie clară, axată pe eficiență operațională, diversificarea și extinderea afacerii și asigurarea rentabilității capitalului, toate acestea fiind susținute de un mediu sectorial și macroeconomic favorabil pe termen lung. Oferta Publică Inițială propusă reprezintă un pas firesc și entuziasmant în evoluția noastră, deoarece listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori București ne va ajuta să ne diversificăm baza de acționari și să ne dezvoltăm profilul internațional.”

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Grupul deține și operează 182 de hidrocentrale, cinci stații de pompare și un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producție totală instalată a activelor hidroenergetice ale Societății este împărțită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei și stații de pompare. Societatea deține un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW și o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Între 2018 și 2022, Societatea a avut o cotă de piață de aproximativ 29% având în vedere energia totală generată și livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei).

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 și de 15 TWh în 2020 (toate acestea reprezentând cantitatea brută de producție). Producția din 2022 reflectă condițiile hidrologice mai puțin favorabile din cauza secetei severe.

Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe piețele de energie electrică angro și cu amănuntul. Cota de piață a Societății în ceea ce privește energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, iar numărul de clienți a crescut de la 2,465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, Societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienților finali, potrivit ANRE.

În anii încheiați la 31 decembrie 2022, 2021 și 2020, Societatea a generat venituri consolidate în valoare de 9.452,0 milioane RON, 6.489,3 milioane RON și, respectiv, 3.841,4 milioane RON. În aceeași perioadă, Societatea a raportat profituri anuale (nete) în valoare de 4.464,0 milioane RON, 3.116,2 milioane RON și, respectiv, 1.558,0 milioane RON. În primul trimestru din 2023 Societatea a obținut venituri consolidate de 3.272,1 milioane RON ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producție, cât și pe cel de furnizare Acest lucru a condus la obținerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane RON și a unui profit net de 1.723,4 milioane RON în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1702,7 milioane RON și a unui profit net raportat de 1.287,9 milioane RON în primul trimestru din 2022.

Imediat anterior Ofertei Publice Inițiale, acțiunile Societății sunt deținute de Ministerul Energiei (80.06%) și de Fondul (19.94%). Fondul a deținut o participație minoritară în Hidroelectrica încă de la înființare, în 2005.

Priorități strategice:

Hidroelectrica intenționează să își mențină poziția de lider în România ca o Societate cu un portofoliu energetic 100% verde, strategia sa fiind în acord cu obiectivul UE privind tranziția către producție de energie neutră din punctul de vedere al amprentei de carbon până în 2050.

Strategia Societății se bazează pe următorii piloni cheie axați pe mentenanța activelor actuale, eficiență operațională, extinderea portofoliului și creșterea cotei sale pe piața de furnizare:

Optimizarea activelor hidroelectrice existente și dezvoltarea de proiecte de extindere organică a producției hidroelectrice

• Planul de retehnologizare și modernizare al bazei de active existente al Societății se concentrează asupra îmbunătățirii capacității activelor și retehnologizare în vederea obținerii performanței la nivel operațional, concomitent cu creșterea duratei de viață a acestora și îmbunătățirea capacității activelor.

• Aproximativ 1,1 GW din activele Grupului sunt avute în vedere pentru renovare sau modernizare până în 2030 cu scopul, printre altele, menținerii disponibilității ridicate a bazei de active existente și deblocării potențialului hidrocentralelor actuale. După finalizarea programului de retehnologizare și modernizare, Societatea se așteaptă să deblocheze aproximativ 240 MW din capacitate și să extindă ciclul de viață al hidrocentralelor cu 20 de ani, în medie (în cazul modernizării) și 30 de ani (în cazul retehnologizării).

Urmărirea unei extinderi semnificative a portofoliului către mai multe tehnologii de energie regenerabilă

• Societatea vizează extinderea către mai multe tehnologii de energie regenerabilă prin finalizarea proiectelor hidroenergetice în curs de execuție, dezvoltându-se organic prin noi capacități de producție din alte surse regenerabile, în special eoliene și solare, în același timp explorând creșterea neorganică prin oportunități de fuziuni și achiziții.

Creșterea cotei pe piața de furnizare a energiei din România

• Societatea urmărește să dezvolte în continuare capacitățile de vânzare a energiei prin accelerarea dezvoltării activităților sale de furnizare și creșterea cotei sale pe piața de furnizare.

În plus, Societatea vizează dezvoltarea de capacități de producere a hidrogenului verde, precum și achiziționarea altor capacități de producție din piață, fie aflate în exploatare, fie în diferite stadii de realizare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *