Este oficial. „Regenerabilii” se pot asocia să tranzacționeze pe piețele concurențiale de energie. Noul regulament al ANRE a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat pe Categorii Esential, Info Bursier, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Este oficial. „Regenerabilii” se pot asocia să tranzacționeze pe piețele concurențiale de energie. Noul regulament al ANRE a fost publicat în Monitorul Oficial

Noul Regulament al ANRE privind funcționarea pieței centralizate pentru energia electrică din surse regenerabile susținută prin certificate verzi a fost publicat în Monitorul Oficial pe 16 iulie.

Producătorii de energie din surse regenerabile au undă verde să tranzacționeze pe piețele concurențiale de energie ca o entitate agregată.

Modalitatea propusă de ANRE: producătorii care se asociază de comun acord vor desemna pe unul dintre ei care să-și asume toate responsabilitățile și drepturile prevăzute în convenția de participare și în contractul rezultat în urma tranzacționării În ceea ce privește participarea la piața de echilibrare, poziția în ordinea de ierarhizare pentru dispecerizarea cu prioritate va fi cea corespunzătoare tehnologiei care are ponderea cea mai mare, ca putere instalată, în cadrul entității aggregate. Transelectrica poată admite asocierea unităților având tehnologii E-SRE diferite.

Citește și:

Noul Regulament stabilește cadrul organizat pentru tranzacționarea în regim concurențial, transparent, anonim, public, centralizat și nediscriminatoriu a energiei electrice din surse regenerabile susținute prin certificate verzi, și anume:

– modul de stabilire a ofertelor de vânzare sau de cumpărare a energiei electrice din surse regenerabile împreună cu certificatele verzi asociate;

– modul de organizare a licitațiilor/sesiunilor de tranzacționare;

– modul de stabilire a tranzacțiilor și de contractare a energiei electrice tranzacționate din surse regenerabile împreună cu certificatele verzi asociate;

– modul de gestionare și publicare a informațiilor privind participanții, ofertele și tranzacțiile efectuate.

Entitatea agregată este definitră ca fiind rezultatul asocierii dintre doi sau mai mulți producători de energie electrică din surse regenerabile în vederea participării împreună la piețele concurențiale de energie, conform prevederilor art. IV din Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie și pentru modificarea unor acte normative.

În baza noului Regulament, participantului desemnat de o entitate agregată de producători de energie electrică pe bază de surse regenerabile de energie îi revin integral toate responsabilitățile și drepturile prevăzute în convenția de participare, precum și cele prevăzute în reglementări naționale și/sau ale UE corespunzătoare participării la piața de energie electrică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *