- Eurelectric solicită noii echipe de conducere a Comisiei Europene să propună un Plan de acțiune pentru electrificare în primele 100 de zile ale mandatului său, cu o țintă indicativă de 35% pentru 2030 și un indicator clar de electrificare care să fie introdus în planurile naționale de energie și climă din țările UE, pentru a monitoriza și a realiza progrese pe teren
Generarea de energie electrică curată în Europa stabilește recorduri. În prima jumătate a anului 2024, sursele regenerabile au reprezentat mai mult de 50% din întreaga producție de energie din Europa, în timp ce nuclearul a oferit o pondere stabilă de 24%, conform ultimelor cifre anunțate de Eurelectric, asociația industriei energiei electrice europene.
Cererea de energie rămâne însă scăzută din cauza dezindustrializării și a vremii blânde. Stimularea cererii de energie electrică va fi esențială pentru a asigura investițiile continue în generarea de energie curată. Producția de energie din Europa se decarbonizează într-un ritm accelerat. Cele mai recente cifre ale Platformei de date electrice a Eurelectric arată că 74% din energia electrică produsă în UE în prima jumătate a anului 2024 a provenit din surse de energie regenerabile și cu emisii scăzute de carbon. Aceasta este o creștere semnificativă față de ponderea de 68% din 2023. Principalele motive din spatele acestui rezultat remarcabil au fost un aflux fără precedent de surse regenerabile în rețea, combinat cu stabilizarea flotei nucleare.
„Ritmul schimbării este impresionant. Aceste cifre documentează că eforturile de decarbonizare ale companiilor de electricitate sunt cu ani înaintea oricărui alt sector”, a declarat secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby.
Deși cifrele din partea ofertei sunt promițătoare, nu același lucru se poate spune despre cererea de energie electrică. În prima jumătate a anului 2023, cererea de energie electrică în UE a scăzut cu 5,1% față de aceeași perioadă din 2022 și a continuat să rămână scăzută în 2024 – cu 4,8% mai mică decât în S1 2022. Această tendință se datorează în principal relocalizării industriei în străinătate, temperaturilor mai calde, economiilor de energie și creșterii economiceă lente. „Anii de stagnare a cererii de energie electrică s-au transformat acum într-un declin regulat. Factorii politici trebuie să sprijine de urgență adoptarea energiei electrice pentru a oferi semnalele de investiții necesare pentru generarea curată”, a adăugat Kristian Ruby.
Pentru a face acest lucru, Eurelectric solicită noii echipe de conducere a Comisiei Europene să propună un Plan de acțiune pentru electrificare în primele 100 de zile ale mandatului său, cu o țintă indicativă de 35% pentru 2030 și un indicator clar de electrificare care să fie introdus în planurile naționale de energie și climă ( NECP) din țările UE pentru a monitoriza și a realiza progrese pe teren. Inacțiunea ar putea duce la nerespectarea obiectivelor UE în materie de climă, la reducerea producției de surse regenerabile și la încetinirea investițiilor în sectorul lider al tranziției energetice, semnalează Eurelectric.
Platforma de date privind energia electrică, ELDA, alimentată de Eurelectric, este punctul de referință în industrie pentru date fiabile despre electricitate. Colectând peste 16 milioane de puncte de date individuale anual dintr-o serie de surse independente, inclusiv ENTSO-E, precum și statistici oficiale ale UE, datele sunt procesate de echipa de experți a Eurelectric și validate de experții din industrie. Astfel, platforma oferă o actualitate și o acuratețe de neegalat pentru datele de energie electrică.