Eurelectric, despre raportul Draghi: Apel clar la finanțarea comună pentru rețelele electrice și implementare urgentă a reformei pieței de energie. Intervențiile pe piață și soluțiile discutabile ale ETS ar putea submina încrederea investitorilor!

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Eurelectric, despre raportul Draghi: Apel clar la finanțarea comună pentru rețelele electrice și implementare urgentă a reformei pieței de energie. Intervențiile pe piață și soluțiile discutabile ale ETS ar putea submina încrederea investitorilor!

Pentru prima dată, există un apel clar la finanțarea comună pentru rețelele electrice – atât la nivel de transport, cât și de distribuție – ca o condiție prealabilă esențială pentru atingerea obiectivelor UE în materie de energie și decarbonizare,  constată Eurelectric – asociația europeană a industriei energiei electrice, referindu-se la raportul privind viitorul competitivității europene, prezentat de fostul premier italian și fost director al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

„Este pozitiv să vedem că nevoia unei infrastructuri de energie consolidată și extinsă este acum în centrul atenției, împreună cu dezvoltarea de soluții de stocare și flexibilitate”, a spus secretarul general al Eurelectric Kristian Ruby.

Raportul oferă o imagine foarte clară a stării infrastructurii electrice europene și include necesitatea de a aborda penuria lanțului de aprovizionare pentru materii prime și componente ale rețelei, pentru a permite o capacitate mai mare de interconectare și pentru a aduce rețelele de distribuție de joasă tensiune sub lumina reflectoarelor și la egalitate. cu rețele de transport.

FOTO: https://audiovisual.ec.europa.eu

Spre deosebire de ceea ce s-a zvonit în săptămânile precedente, raportul nu pledează pentru o schimbare radicală a reformelor de piață convenite recent. „Super Mario” rămâne un susținător puternic al pieței interne de energie a Europei și al prețurilor sale marginale, care a păstrat semnale eficiente de preț care acordă prioritate expedierii celor mai competitive surse de energie. Raportul confirmă că acest sistem a redus variația prețurilor în țările UE și a adus în fiecare an economii de costuri de aproximativ 34 de miliarde EUR atât gospodăriilor, cât și întreprinderilor, precizează Eurelectric.

„Raportul lui Draghi subliniază importanța instrumentelor pe termen lung, cum ar fi PPA-urile și CfD-urile pentru a ajuta la transferul mai bine consumatorilor a beneficiilor energiei regenerabile și curate ieftine și pentru a face prețurile noastre la energie mai competitive. Toate statele membre UE trebuie să implementeze urgent reforma convenită a pieței de energie electrică”, a subliniat Kristian Ruby.

Cu toate acestea, unele aspecte ale raportului nu sunt „prietenoase pentru piață” și ar putea submina încrederea investitorilor, atrage atenția Eurelectric, referindu-se la intervenții pe piață și soluții discutabile ale ETS.

Eurelectric: Pentru început, raportul propune câteva idei netestate pentru reducerea costurilor cu energie, care ar putea necesita o analiză mai atentă. De exemplu, raportul sugerează acordarea unor reduceri temporare ale prețului energiei electrice pentru consumatorii intensivi de energie. Deși acest lucru poate părea benefic la început, ar putea face mai mult rău decât bine. Un preț reglementat pentru electricitatea curată ar distruge orice semnal de investiții pentru investitorii în energie curată. Creșterea cererii și încrederea investitorilor sunt elemente cheie pentru asigurarea investițiilor susținute în infrastructură și generarea de energie electrică curată. Prin urmare, trebuie să găsim echilibrul potrivit în creșterea competitivității noastre, păstrând totodată funcționarea corectă a pieței.

O preocupare deosebită pentru industrie este cerința de a „furniza o parte minoră predefinită din producția lor subvenționată public prin PPA-uri la „cost de producție plus majorare” unor industrii specifice expuse concurenței internaționale”. Acest lucru ar reduce stimulentele pentru producători de a încheia contracte pe termen lung și ar descuraja investițiile în producerea de energie curată.

„Este esențial să luăm o perspectivă sistemică atunci când avem în vedere introducerea unor cote predefinite de producție subvenționată public pentru anumite industrii. Această abordare reprezintă o intervenție semnificativă pe piață care riscă să descurajeze investițiile în sectorul electric. Într-un moment în care concurăm cu alte sectoare. pentru a atrage capital, credem că aceasta nu este abordarea corectă”, adaugă Ruby.

Forme mai bune de a oferi reduceri pentru consumatorii intensivi de energie ar fi scăderea prețurilor la energie prin impozitarea corespunzătoare a energiei electrice față de combustibilii fosili poluanți, precum și prin asigurarea unei remunerații adecvate pentru răspunsul la cererea industrială. Un argument care a fost împărtășit chiar de Draghi în raport. Astăzi, electricitatea este de 1,4 ori mai impozitată decât gazul. Corectarea acestui dezechilibru ar egala condițiile de concurență cu piața gazelor și, astfel, ar stimula trecerea la surse de energie electrică decarbonizată. Accelerarea electrificării este esențială pentru menținerea prețurilor sub control.

Pozițiile lui Draghi cu privire la ETS au ridicat câteva semne de întrebare în sectorul energetic, în special în ceea ce privește apelul pentru mai mult sprijin pentru hidrogen în cadrul schemei ETS. Eurelectric recunoaște că veniturile ETS alocate până acum sunt insuficiente pentru ca sectoarele acoperite să se decarboneze la viteza necesară. Cu toate acestea, cheltuielile cu veniturile ETS ar trebui ajustate la realitatea națională actuală, mai degrabă decât standardizate pentru fiecare țară. Deoarece fiecare stat membru are propriile specificații


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *