Autor: Andreea Mitiriță, Partener și Lider pentru Industria Energetică, PwC România
Tranziția energetică de la combustibili fosili la surse regenerabile ia avânt și va presupune investiții uriașe în capacități de producție și infrastructură, doar pentru Europa investițiile pentru transformarea rețelei de electricitate fiind estimate la peste 2 trilioane de dolari până în 2050, reiese din raportul “Inventing tomorrow’s energy system”, realizat de PwC și strategy&, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC.
Dar acest proces nu este numai în Europa, peste 190 de țări de la nivel global s-au angajat să atingă obiectivele Acordului de la Paris din 2015, care înseamnă reducerea masivă a emisiilor de carbon până la atingerea neutralității din punct de vedere energetic. Aceste ambiții sunt susținute prin subvenții, stimulente, investiții și sisteme de stabilire a prețurilor carbonului. De la Coreea de Sud la SUA și Europa, pachetele financiare destinate să stimuleze revenirea după criza pandemică au ca scop construirea unor economii și sisteme energetice mai rezistente și durabile. O estimare a Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă arată că, pentru a pune pe picioare un sistem care să producă energie din resurse regenerabile până în 2050, sunt necesare investiții de 13 trilioane de dolari la nivel global doar pentru consolidarea rețelelor de transport și distribuție a energiei.
Un nou sistem energetic, complexitate mai mare
Pe termen scurt și mediu, petrolul, cărbunele și gazele naturale vor continua să reprezinte un procent mare din materia primă folosită pentru producerea de electricitate și căldură, dar tranziția energetică este în plină desfășurare. Iar companiile nu trebuie să se consoleze cu gândul că multe dintre componentele tranziției energetice sunt în viitorul îndepărtat – 10 până la 15 ani – și că au destul timp pentru a concepe un plan. Realizarea corectă a tranziției energetice este vitală din punct de vedere tehnologic, strategic, economic și al mediului. Scopul investițiilor începe să devină clar și tangibil, la fel și beneficiile, dar este clar că nicio companie nu poate parcurge această călătorie de una singură. În unele industrii va fi esențial să se încheie noi alianțe și să se dezvolte noi modalități de colaborare. Raportul PwC arată că, în următorii zece ani, sectoarele de petrol și gaze, energie electrică și utilități și industria chimică vor converge și vor forma sisteme de energie integrate.
Companiile energetice fac pași importanți în direcția tranziției energetice, numai anul trecut alocând o sumă record de 350 miliarde dolari în fonduri de investiții durabile, mai mult decât dublu față de totalul din 2019. Mare parte din aceste fonduri au fost alocate pentru inovare, cercetare, dezvoltare și tehnologie pentru reducerea costurilor de producție a energiei regenerabile, stocarea energiei sau producția de hidrogen verde.
Agenția Internațională pentru Energie (AIE) arată că până în 2040 sursele regenerabile de energie vor ajunge să reprezinte aproximativ 47% din piața energiei electrice, de la nivelul de 29% înregistrat în prezent.
Estimările arată însă că, prin planificarea strategică a investițiilor, sursele regenerabile de energie vor ajunge să reprezinte mai mult de 90% din piața energiei până în 2050, iar ponderea combustibililor fosili va scădea sub 10%. În același timp, biomasa și deșeurile ar putea depăși combustibilii fosili ca și materie primă pentru producerea de energie pentru încălzirea clădirilor, funcționarea transportului electric și pentru consumul industrial.
Nu se știe când se va încheia tranziția, dar direcția este clară și va necesita un răspuns din partea tuturor actorilor implicați: companii petroliere naționale (CNP), companiile petroliere integrate (COI), de utilități, companii chimice, de servicii, investitori, operatorii de rețele, ministere și autorități de reglementare.