Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Degeaba faci reconversia din miner în brutar dacă nu există locuri de muncă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Degeaba faci reconversia din miner în brutar dacă nu există locuri de muncă

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE responsabil pentru bugete, a fost ales raportor al Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic European. În această calitate, va coordona poziția Parlamentului European privind planul de investiții al Pactului Ecologic European propus de Comisia Europeană, un plan ce ar urma să genereze investiții de 1.000 de miliarde de euro în următorii 10 ani.

Obiectivul Pactului Ecologic European este ca Uniunea Europeană să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2050. Pentru a atinge acest obiectiv, Uniunea Europeană propune un plan de investiții de 1.000 de miliarde de euro în următorii 10 ani.  În planul propus, se prevede alocarea a 25% din viitorul Buget multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027 către măsuri care să atingă  obiectivele de mediu, a prezentat Siegfried Mureșan, la finele săptămânii trecute, într-o conferința de presă de la Biroul Parlamentului European de la București.

În plus, se va institui un Mecanism al Tranziției Juste pentru a ajuta regiunile și țările în care procesul de tranziție către o economie verde solicită un efort mai mare, mecanism care ar urma să genereze investiții de 100 de miliarde de euro în următorii 7 ani. Din acești bani, 7,5 miliarde de euro vor fi fonduri europene nerambursabile alocate pentru a ajuta tranziția regiunilor celor mai afectate cum sunt la noi regiunile carbonifere Valea Jiului și Oltenia, a spus europarlamentarul. 

“Eu voi cere ca aceste 7,5 miliarde de euro să meargă către investiții durabile, în industrie sustenabilă, în inovare, în sprijinirea IMM-urilor și a tinerilor antreprenori. Nu vreau să folosim acești bani în focuri de paie precum măsuri de reconversie profesională care nu au avut efectul scontat. Degeaba faci reconversia din miner în brutar dacă nu există locuri de muncă”, a subliniat Europarlamentarul Siegfried Mureșan.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *