Ultima oră: Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și-a exprimat speranța că Hidroelectrica va rămâne, după ieșirea din insolvență, o societate în care deciziile sunt luate în funcție de criterii de eficiență economică. Ministrul a apreciat că procesul de restructurare prin care a trecut Hidroelectrica în perioada insolvenței a fost unul corect, care i-a consolidat poziția pe piața energiei.
Administratorul judiciar Remus Borza a confirmat, astăzi, informația publicată de InvesTenergy potrivit căreia Hidroelectrica va ieși din insolvență pe 8 iunie, când este programat următorul termen al rejudecării dosarului la Tribunalul București. „Nu am venit cu gândul de a mă pensiona de la Hidroelectrica, deși evident că m-ar fi onorat. (…) Pot să anunț cu oarecare tristețe, durere, dar până la urmă e ca un părinte care și-a crescut bine copilul, ajunge la vârsta majoratului și îi dai drumul în lume să se descurce, pe 8 iunie vom pune și noi pușca în cui și ne vom lua rămas bun de la un colectiv de oameni minunați, cu care în acești ani, nu ușori, am făcut istorie”, a declarat Borza, citat de Agerpres.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, scapă de insolvență săptămâna viitoare, 8 iunie fiind ziua stabilită pentru anunțul oficial. Surse guvernamentale au precizat pentru InvesTenergy că administratorul judiciar Remus Borza a primit indicații clare de la Palatul Victoria în vederea închiderii procedurii de insolvență la Hidroelectrica până la data de 8 iunie a.c.
După aproape 4 ani, Remus Borza își încheie socotelile la Hidroelectrica, care iese glorioasă din insolvență, fiind în prezent o companie profitabilă, cu performanțe financiare notabile. Borza a apreciat că Hidroelectrica va avea un profit brut record de 1,3 miliarde de lei la sfârşitul acestui an, faţă de 1,1 miliarde de lei lei, anul trecut.
Scoaterea de sub umbrela insolvenței înainte de soluționarea tuturor contestațiilor cu hotărâri judecătorești definitive presupune un risc, însă având în vedere disponibilitățile financiare ale societății, situația este sub control, consideră sursele noastre guvernamentale. Avocații susțin că ieşirea companiei din insolvenţă înaintea judecării recursurilor poate fi atacată în instanţă, iar Hidroelectrica poate să intre în insolvenţă pentru a treia oară.
Pe de altă parte, compania riscă falimentul dacă nu iese din insolvenţă până pe 20 iunie, dată limită de realizare a tuturor măsurilor din planul de reorganizare. De notat că una dintre acestea este soluționarea tuturor contestațiilor la măsurile luate administratorului judiciar pe perioada insolvenței.
Situația a fost analizată sub toate aspectele și s-a decis ieșirea din insolvență a Hidroelectrica pe 8 iunie 2016, au declarat aceleași surse guvernamentale.
Compania ar fi putut ieși din insolvență încă de anul trecut, din momentul în care şi-a plătit toate datoriile către creditorii săi, fapt ce ar fi permis o listare sigură în acest an. S-a preferat însă tergiversarea deciziei pe motiv că sunt contestații nesoluționate definitiv… La măsurile administratorului judiciar şi la tabelul preliminar al creanţelor, au fost depuse în total 75 de contestații.
Pleacă Borza, pe când listarea Hidroelectrica?
Ce urmează după plecarea lui Borza, care trebuie să recunoaștem că lasă în mâinile statului o companie valoroasă? Ministerul Energiei va numi membri provizorii în Consiliul de Supraveghere, probabil din actuala echipă de conducere. Ovidiu Agliceru, Directorul Direcției Producere Energie Electrică, cu atribuții de Director General va conduce compania până la numirea unui nou Directorat.
Imediat după ieșirea din insolvență, ar trebui demarată procedura de selecție a noilor membri în Consiliul de Supraveghere, care să continue, respectiv coordoneze pregătirile pentru listarea companiei. Guvernul Cioloș își dorește să puncteze, la realizări, listarea Hidroelectrica în mandatul său.
Fondul Proprietatea și Ministerul Energiei, în calitate de acţionari ai Hidroelectrica, au semnat un acord cu sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley şi Raiffeisen Bank, prin care au reintrat în vigoare obligaţiile asumate pentru listarea companiei Hidroelectrica. Ministerul Energiei deţine 80,06% din acţiunile Hidroelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 19,94%.
Potrivit acordului, statul va lista 15% din acţiunile Hidroelectrica prin majorarea capitalului companiei, iar Fondul Proprietatea ar urma să vândă o participaţie de 5% din propria deţinere şi o alta de 3,75% reprezentând drepturile de subscriere ale Fondului în cadrul procesului de majorare a capitalului.
Valoarea listării ar putea atinge 700 milioane euro, pe baza evaluării Hidroelectrica inclusă în activul net al Fondului Proprietatea la 31 martie 2016. Borza estimează că se pot încasa chiar 750 milioane euro, bani care vor reveni fie statului, fie Hidroelectrica, pentru a-și susține planul de investiții. Specialiști din sectorul energetic spun însă că nu se poate încasa mai mult de 350 milioane euro, motivând că Hidroelectrica nu este restructurată corespunzător, având bază mare de active și investiții nefinalizate.