Cu toate demersurile adresate autorităților, poducătorii de energie tot nu pot vinde direct energie la export! Autoritatea Națională în domeniul Energiei – ANRE și Ministerul Energiei nu și-au schimbat poziția, spre marea nemulțumire a acestora. “La ora actuală un producător de energie nu poate vinde direct, deci nu poate intra pe piaţa de export. Ceea ce produce intră mai întâi pe piaţa internă, traderul fiind cel care stabileşte direcţia pe care o ia energia produsă”, a declarat Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. El a răspuns astfel lui Karoly Borbely, director la Hidroelectrica, care a insistat ca producătorii să aibă posibilitatea să facă export de energie. “Nicio companie românească nu este în stare să vândă energie înafara țării. Cei 40-50 de traderi fac legea pe piață”, a afirmat directorul Hidroelectrica.
În schimb, șeful ANRE se declară mulțumit de exportul de energie al României, care – spune el – reprezintă o activitate care a căpătat o importanţă tot mai mare în ultima perioadă, şi mai ales în ultimul an.
“România produce mult mai mult decât consumă. Exportul de energie e o activitate foarte importantă, mai ales în ultimul an după cuplarea piețelor. Din producţia de 7.500 de Megawaţi, s-au exportat 900 de Megawaţi, adică circa 12 la sută. Preţul energiei pentru export este chiar mai mic decât cel practicat în ţară, deoarece am exclus unele taxe, iar bonusul de cogenerare nu se mai plăteşte. Pentru a încuraja dezvoltarea producţiei de energie electrică în zona de nord, taxa de injecţie a fost zero, însă în ciuda acestui fapt nu au apărut producători importanți”, a declarat Niculae Havrileț la o conferință a Mediafax.
Și reprezentanții Transelectrica sunt multumiți de evoluția exportului de energie. “Există un export semnificativ de energie din România. Producătorii nu sunt obstrucționați la export”, a precizat Cătălin Lucian Chimirel, membru în Directoratul Transelectrica.