FEL România cere autorităților reevaluarea art. 72 din OUG 70/2020. Ne confruntăm cu un fenomen periculos și imoral: consumatorii nu achită voit facturile de furnizare energie

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential FEL România cere autorităților reevaluarea art. 72 din OUG 70/2020. Ne confruntăm cu un fenomen periculos și imoral: consumatorii nu achită voit facturile de furnizare energie

Future Energy Leaders (FEL) România, programul de tineret al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), atrage atenția cu privire la OUG 70/2020. De mai bine de un an de zile, conform articolului 72 din OUG nr. 70 din 14 mai 2020, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale sunt obligați să asigure continuitatea furnizării serviciilor. Ceea ce înseamnă că în aproape nicio situație un consumator de astfel de utilități nu poate rămâne fără furnizare. Fapt ce poate părea de înțeles, în condițiile în care economia s-a confruntat cu mari provocări în contextul pandemiei Covid-19, iar cadrul european a impus aceleași măsuri pentru toate țările.

Articolul 72 din OUG 70/2020 este astfel groapa fără sfârșit pentru furnizorii de energie electrică și gaze naturale „Totuși, astăzi, la mai bine de un an de la intrarea in vigoare a ordonanței sus-mentionată, ne confruntăm cu un fenomen periculos și imoral. Consumatori care nu achită facturile de furnizare energie, constienți fiind de faptul că furnizorul, prin transportator și distribuitor, nu are nicio putere în a le întrerupe alimentarea cu utilitatea pentru care au contract de furnizare încheiat”, menționează Adrian Vintilă, Communication & Media Manager FEL România.

FEl prezintă implicațiile pe termen scurt și mediu ale aplicării și în prezent a articolului 72:

1.      Consumatori care nu achită voit facturile curente: la momentul ieșirii din starea de alertă aceștia se vor confrunta cu restanțe de plată cumulate, ceea ce îi va pune fie în imposibilitate de plată, deci deconectare imediat după ieșirea din starea de alertă, fie va determina schimbarea cu prioritate a furnizorului de energie, lăsând debite restante la vechiul furnizor. Bineînteles, se va urma calea juridică în vederea recuperării prejudiciului financiar, acțiune ce va aglomera instanțele de judecată și va afecta operațiunile financiare ale furnizorilor;

2.      Consumatorii persoane juridice aflați în procedură de insolvență nu mai au nicio motivație să își respecte la termen obligațiile financiare față de furnizori. Riscul financiar al furnizorilor în acest segment este și asa destul de mare, iar art. 72 îi pune în situația de a pune în balanță riscul financiar care apare în urma rezilierii unilaterale a contractului de furnizare, versus prejudiciul financiar provocat de neîncasarea pe perioada nelimitată de timp de la consumatorul aflat în procedură de insolvență și, eventual, faliment. Practic, furnizorul pune în balanță valoarea unei eventuale amenzi și proiecția soldului debitor al clientului. 

3.      Furnizorii pot intra în incapacitate de plată, fiind, pe de o parte, obligați să respecte clauzele contractuale din contractele de achiziție, distribuție și transport, iar pe de altă parte, în situația de a nu încasa bani pe energia furnizată, energie care este facturată la clientul final cu toate taxele și tarifele incluse.

„Taxe si tarife pe care furnizorul, chiar și în caz de neplată din partea consumatorului, trebuie să le platească către producători, traderi, distribuitori, șamd. Astfel, furnizorul isi poate pierde licența de furnizare și, automat, toți consumatorii acestuia vor intra în furnizare de ultimă instanță, ceea ce presupune costuri mai mari pentru cei din urmă, independent de voința lor”, precizează Georgian Albu, General Manager.

Rareș Hurghiș, Public Affairs Manager, declară: “FEL România solicită autorităților reevaluarea după 1 an de implementare a articolului 72 din OUG 70/2020 și își manifestă deschiderea în a prezenta soluțiile pe care experții FEL România le-au conceput pentru îmbunătățirea cadrului legislativ”.

Potrivit OUG nr. 70 din 14 mai 2020, articolul 72, pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă.

Future Energy Leaders Romania (FEL Romania) este programul de tineret al Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) si face parte din reteaua globala a Future Energy Leaders, dezvoltata de World Energy Council. FEL Romania este o retea de tineri profesionisti ce dezbat idei si dezvolta proiecte. Printre obiectivele programului se numara profesionalizare tinerilor din energie si dezvoltarea competentelor necesare celei de-a 4-a revolutii industriale, cresterea gradului de angajabilitate si prezenta mai mare a tinerilor in pozitii de decizie. FEL Romania isi propune de asemenea sa fie o platforma de comunicare si cooperare intre noua generatie si actuala elita din domeniul energiei, cooperare pe care o consideram vitala pentru o buna dezvoltare a sectorului energetic si modul in care acesta interactioneaza cu alte domenii. FEL Romania isi propune sa accelereze tranzitia catre o economie bazata pe energie curata si reducerea impactul negativ pe care energia il are asupra mediului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *