Fierbe piața de energie. După protestele vehemente de la finele anului trecut față de noile reguli și taxe instituite de Guvern, participanții la piață așteaptă, nerăbdători și îngrijorați, deciziile reglementatorului.
La Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE se lucrează de zor la reglementările necesare bunei funcționări a pieței de energie, care să fie în concordanță cu prevederile OUG 114 ce se aplică cu data de 1 ianuarie 2018. O misiune extrem de dificilă, ce trebuie dusă rapid la îndeplinire!
Citește și:
De la începutul săptămânii, specialiștii ANRE au cerut de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Oltenia, CE Hunedoara, precum și de la producătorii de energie din surse regenerabile, date privind costurile de producere a energiei. Potrivit Ordonanței, consumatorii casnici vor primi energie la preţ reglementat, cel mai posibil de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, cei mai ieftini producători de energie, aceasta fiind varianta luată în calcul de reglementator, potrivit unor surse autorizate.
Reprezentanții Autorității au mai decis să se consulte cu participanții la piață, astfel că, zilnic, au loc întâlniri de lucru cu reprezentanții asociațiilor de profil și ai companiilor energetice. O decizie a ANRE, apreciată în piață, cu condiția să se și țină cont de propunerile/recomandările pe care le primesc în cadrul acestor prime consultări, ne-au spus mai mulți operatori din energie. Potrivit acestora, ANRE are în intenție să prezinte, spre consultare publică, o primă variantă a reglementărilor pentru aplicarea OUG 114 până la finele săptămânii viitoare.
Suprataxarea este cea una dintre cele mai mari probleme a operatorilor din energie și nu numai. Conform OUG, companiile din energie au obligația să achite o contribuție bănească la ANRE ce reprezintă 2% din cifra de afaceri. Nu se știe încă dacă trebuie să plătească și pentru 2018. Urmează ca ANRE să clarifice acest aspect…
Referindu-se la OUG 114/2018, consultantul fiscal Gabriel Biriș precizează, pe contul său de Facebook: „«Trăsnaia» prevede o creștere a contribuției datorate de titularii de licențe în domeniul energiei electrice (tot lanțul: producători de energie, traderi, transportatori, distribuitori) datorează o contribuție mărită de la 0,2% la 2% din cifra de afaceri. Buun… OUG 114 a fost publicată pe 28 decembrie și a intrat în vigoare în aceeași zi. Trăsnaia nu conține o dispoziție tranzitorie, deci creșterea a intrat în vigoare pe 28 decembrie. Cum calculează contribuția pe 2018? 2% la cifra de afaceri pe tot anul 2018? Sau 2% la cifra de afaceri pe 4 zile din 2018? Pare că nici ANRE nu știe cum…”.
Acesta mai susține că, prin aplicarea acestei taxe de 2% „la fiecare jucător de pe lanț, în cascadă”, „cel puțin un sfert din prețul energiei la priză va fi astfel compus din această contribuție (minim 6% pentru un lanț scurt de distribuție din 4 jucători) și TVA”.
Traderii de energie nu vor putea plăti contribuţia de 2% din cifra de afaceri la ANRE întrucât marjele lor nete sunt de maximum 1 – 1,5%, susține Ion Lungu, Președinte AFEER, referindu-se la prevederea din OUG 114/2018 care va afecta foarte mult segmentul de furnizare de energie, respectiv contribuţia de 2% din cifra de afaceri pe care toate companiile licenţiate de ANRE vor trebui să o plătească în bugetul autorităţii.
“ANRE publicase deja un ordin privind contribuţiile pe 2019, în funcţie de necesarul ANRE de resurse financiare, şi rezulta că această contribuţie ar fi trebuit să fie de 0,1% din cifra de afaceri. O creştere de 20 de ori pare să depăşească cu mult acest necesar şi am cerut explicaţii. În plus, contribuţiile se calculează în funcţie de cifra de afaceri pe anul anterior, însă, dacă se va aplica la cifra de afaceri din 2018, ar însemna că are efecte retroactive. Astfel că am solicitat aplicarea ei pentru cifra de afaceri din 2019”, a declarat Lungu, citat de Agerpres.
Pe măsură ce tot analizează textul OUG 114, experții, operatorii din energie au o sumedenie de necunoscute și întrebări pentru ANRE. Răspunsurile la aceste întrebări le vor vedea, curând, în noile reglementări la care se lucrează. Să sperăm că, în contextul dat, ANRE va reuși să mențină, prin deciziile sale, o piață de energie funcțională în România.