La loc comanda! OUG 114, România se reîntoarce la situaţia anterioară liberalizării. Misiune dificilă pentru ANRE: Să mențină o piață de energie funcțională!

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential La loc comanda! OUG 114, România se reîntoarce la situaţia anterioară liberalizării. Misiune dificilă pentru ANRE: Să mențină o piață de energie funcțională!

Piața de energie este dată peste cap de celebra Ordonață de Urgență 114. Începutul de an vine cu schimbări majore, cu noi reguli și taxe, care anulează ce s-a construit în ultimii ani și care lovesc din plin în companiile energetice. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE are o misiune pe cât de dificilă, pe atât de grea de îndeplinit:  să mențină o piață de energie funcțională, care riscă să piardă statutul de piață liberalizată, dar care are totuși nevoie de concurență, transparență și nediscriminare.

Toți actorii din energiei au protestat, la unison, într-o acțiune fără precedent, față de noile schimbări instituite de onor Guvernul Dăncilă, însă fără succes. Executivul a rămas surd la vocea oamenilor de afaceri, ducându-și la îndeplinire planul stabilit, cu toate riscurile semnalate: recesiune, chiar o posibilă criză economică!

Cu toții așteaptă acum ca ANRE să vină cu noi reglementări în concordanță cu prevederile OUG ce se aplică cu data de 1 ianuarie 2018.

Taxate cu 2% din cifra de afaceri, companiile din energie vor fi nevoite să-și modifice planurile de afaceri/administrare, să taie din bugetele de la investiții și să onoreze astfel contribuția față de ANRE, cu efecte devastatoare pentru consumatorii, care se doresc a fi protejați , așa cum pretinde PSD.

În ce privește populația, timp de 3 ani prețurile vor fi ținute sub control de ANRE. Este o măsură populistă a PSD, care însă nu are susținere cât timp companiile sunt suprataxate și nu vor reuși să facă investițiile necesare pentru o bună funcționare, în siguranță, a întreg sistemului energetic.

La loc comanda! Aceasta este decizia Guvernului Dăncilă, materializată prin OUG 114. Conform unui studiu de piață, mai mult de jumătate dintre români aveau în plan să-şi schimbe furnizorul de energie până la finele lunii martie 2019. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), asociațiile de profil, operatorii din energie au încurajat, prin diverse campanii de informare, schimbarea furnizorilor de energie de către consumatori. Mai mult, furnizorii au fost obligați de către ANRE să introducă date în comparatorul de energie electrică, publicat pe site-ul instituției.

De la 1 ianuarie 2018, piața de energie a fost complet liberalizată, clienții casnici având posibilitatea să încheie contracte de furnizare a energiei electrice ȋn regim concurențial, cu oricare dintre furnizorii de energie electrică activi pe piața de energie electrică din România, în condiții contractuale convenite de ambele părți, prețul de furnizare a energiei electrice negociindu-se liber între consumatori și furnizori. Chiar dacă rezultatele nu au fost spectaculoase, cei mai mulți dintre consumatorii casnici optând pentru ofertele furnizorilor de ultimă instanță, de subliniat – în regim concurenţial, România se poate lăuda cu o piața de energie liberalizată funcțională, care are nevoie de concurență, transparență și nediscriminare.

Celebra Ordonanță 114 a Guvernului Dăncilă vine însă și anulează toate aceste realizări, atentând practic la statutul de piață de energie liberalizată. România se reîntoarce la situaţia anterioară liberalizării. Se reintroduc preţurile reglementate la energia electrică livrată consumatorilor casnici.  Practic, ANRE va decide preţul de vânzare final care apare în factura de energie pentru consumatorii casnici pentru următorii 3 ani. Voit sau nu, se scapă din vedere că această liberalizare a fost asumată de către autorităţi și România riscă procese la Curtea Europeană de Justiţie şi amenzi usturătoare.

Urmează, din nou, o perioadă extrem de dificilă pentru furnizorii de energie electrică, care au avut de suferit după criza din iarna 2017-2018. Mulți dintre ei riscă falimentul, după ce vor pierde clienţii, care se vor reîntoarce în piața reglementată, unde prețurile vor fi plafonate pe termen mediu. O creștere la 2% din cifra de afaceri a  contribuției bănești  ar însemna o majorare a contribuției de 20 ori, ceea ce este peste limita de suportabilitate a furnizorilor de energie electrică, care au profiturile de maxim 2,5%, fiind și numeroase cazuri în care aceștia au avut pierderi în anul 2017, au atras atenția reprezentanții AFEER, subliniind că “toate taxele, contribuțiile și impozitele pe care participanții la piața de energie electrică le plătesc se vor regăsi întotdeauna în prețul consumatorului final”. Dacă în aparență populaţia este protejată prin reglementarea preţului la energie, nu acelaşi lucru se întâmplă cu consumatorii industriali, au mai semnalat aceștia, dar cine să-I audă!

De suferit vor avea și producătorii, care în loc sa facă investițiile vitale pentru siguranța SEN, vor cotiza la buget – mai exact, la bugetul ANRE, nu la cel al statului! – după cum a decis Guvernul. Mai mult, noua impozitare a companiilor energetice riscă să anuleze deciziile investitorilor privind exploatarea petrolieră și a gazelor offshore. Dacă vor fi implementate, măsurile vor arunca piaţa de gaze din România înapoi în timp cu cel puţin 10 ani, la stadiul de piaţă reglementată şi departe de a fi liberalizată, a atras atenția OMV Petrom.

Mediul de afaceri a avertizat că vom asista la efecte de nedorit, în lanț, pe piața energiei, în urma aplicării noilor măsuri fiscal-bugetare, iar prețul va fi plătit, în final, tot de consumatori.

În luna noiembrie a anului trecut, 60% dintre cei 100 de participanți la conferința anuală organizată de InvesTenergy, au optat pentru Involuție când au fost întrebați  Cum vedeți situația actuală pe piața de energie din România comparativ cu anul trecut? și au considerat că Nu suntem pregătiți pentru NEXTenergy. Care este/va fi răspunsul actorilor pieței de energie în noul context, dictat de Guvernul Dăncilă? Se știe….

 

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

2 comentarii la “La loc comanda! OUG 114, România se reîntoarce la situaţia anterioară liberalizării. Misiune dificilă pentru ANRE: Să mențină o piață de energie funcțională!”

  1. Nu am avut piata a energiei electrice si gazelor concurentiala, dacat in vorbe si in rapoartele ANRE.In productia energiei electrice din anul 2000 am avut societati infiintate dupa sursa de productie, unici in UE si in lume, fapt pentru care piata concurentiala nu a existat si nu va exista.In ceea ce priveste sarcina ANRE,ai caror salariati sunt platiti cu mii de euro/luna, este foarte usoara,vor emite decizii scoase cu copy paste ,care nu vor rezolva problemele societatilor de productie energie electrica dar var raspunde celor reglementate prin oug 114.Sunt curios cum vor actiona specialistii in insolventa numiti la societatile din sectorul energiei , avand in vedere prevederile legii 85/2014 si planul de reorganizare aprobat.

  2. Doua probleme minore, pe care dna directoare Trefas le cunoaste bine si poate genereaza o discutie, avem strategie energetica (proiectul pus in discutie de specialistii ME in 2018 ramane in vigoare,sau angajam un consultant sa-l refaca peste 3 ani) si situatia gr.3-4 Cernavoda cu care se lauda toate guvernele de 20 de ani ca vor fi incepute (de finalizare vom vedea ?) cum se rezolva, sau reluam discutiile dupa 3 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *