Fierbere mare la companiile din energie! La cererea CE, 40 de administratori și supraveghetori trebuie revocați din funcții. Burduja: „Un sfert dintre ei au plecat deja”. Au fost declanșate procedurile de demitere și la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Fierbere mare la companiile din energie! La cererea CE, 40 de administratori și supraveghetori trebuie revocați din funcții. Burduja: „Un sfert dintre ei au plecat deja”. Au fost declanșate procedurile de demitere și la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz

Fierbere mare la companiile de energie. Se schimbă garda de administratori și supraveghetori! Așa cere Comisia Europeană și România nu vrea să piardă  290 de milioane de euro din PNRR. Ar putea fi afectați chiar și unii CEO de companii și vor fi multe procese în instanță, spun surse din piața de energie.

Peste 40 de administratori și supraveghetori trebuie să plece din companiile din sectorul energetic, listate sau nelistate la bursă, la care Ministerul Energiei este acționar majoritar sau minoritar, potrivit unei estimări preliminare a Comisiei Europene, a afirmat ministrul Sebastian Burduja, cu precizarea că un sfert din cei 40 șefi de companii vizați au plecat deja din companiile Electrocentrale Craiova, Complexul Energetic Oltenia, Midia Green Energy și urmează să plece și de la Oil Terminal.

Practic, România a respectat prevederile OUG 109 privind guvernanța corporativă în ce privește numirea administratorilor și supraveghetorilor, însă interpretarea Comisiei Europene pe Jalonul 121 din PNRR trebuie respectată și, prin urmare, s-au demarat acțiuni de revocare a persoanelor identificate în scrisoarea CE, în primul rând la companiile unde Ministerul Energiei este acționar majoritar și sunt la rând și companiile listate. România nu trebuie să piardă cele 290 milioane de euro din jalonul 121 din PNRR, așa că urmează ca și restul spețelor să fie adresate și la companiile listate, unde așteptăm termenele legale pentru constituirea AGA, a precizat ministrul Sebastian Burduja, după ședința de guvern de astăzi, 27 martie.

Cu cei care refuză să semneze actul adițional la contractul de mandat, ne vom vedea în instanță dacă trebuie ca să apărăm interesele statului, clar nu putem să pierdem banii din PNRR, a subliniat ministrul Energiei.

Între timp, s-au pus în mișcare lucrurile și la companiile listate – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz. Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a trimis solicitare la toate cele 3 companii de introducere pe ordinea de zi în Adunarea Generală a Acţionarilor, programate pentru luna aprilie, a unui punct privind revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere și Consiliului de Administrație ale companiilor.

Solitarea ministerului, valabilă pentru toate companiile, prevede revocarea supraveghetorilor și administratorilor, după caz, din cauze neimputabile, în vederea îndeplinirii jalonului nr.121 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, în conformitate cu prevederi din Contractul de mandat, prin vot secret. Cei care refuză să semneze actul adiţional la contractul de mandat vor fi revocați din cauze imputabile!

Acționarii vor alege membri provizorii ai CS sau CA, după caz, până la numirea membrilor cu mandate pline, conform OUG 109.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *