Fierbere și îngrijorare în piața energiei. Prețurile din piața de echilibrare au ajuns să fie alarmant de ridicate. Ministrul Burduja caută soluții cu reprezentanții OPCOM și DEN

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Actual Esential Fierbere și îngrijorare în piața energiei. Prețurile din piața de echilibrare au ajuns să fie alarmant de ridicate. Ministrul Burduja caută soluții cu reprezentanții OPCOM și DEN

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a sesizat în privința situației prețurilor din piața de echilibrare, care au ajuns să fie alarmant de ridicate, și spune că va avea discuții  cu OPCOM și Dispeceratul Energetic Național pentru a găsi soluții.

“Săptămâna viitoare, voi avea o discuție cu conducerea OPCOM și cu Dispeceratul Energetic Național, pentru că am sesizat aceste lucruri și vom încerca să găsim niște soluții. Sigur că pe termen scurt este greu să rezolvi aceste probleme, există diverse variante, s-a mai întâmplat în trecut, o să le discutăm după ce am această întâlnire și voi avea toate datele. Important, din perspectiva Ministerului Energiei, este să se finanțeze cât mai mult stocarea, investițiile în stocare în baterii, în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, pentru a putea asigura și securitatea și stabilitatea sistemului, și pentru a beneficia pentru un interval mai lung de timp de energia produsă intermitent”, a declarat Sebastian Burduja, în conferința de presă organizată la Minsiterul Energiei, ca răspuns la o întrebare adresată de Mihai Nicuț de la  e-nergia.ro.

Prețurile în piața de echilibrare sunt alarmant de ridicate în comparație cu cele din Piața pentru Ziua Următoare (PZU), punând producătorii de energie regenerabilă, precum și ceilalți participanți la piață, într-o situație financiară precară. Dezechilibrele mari cu care se confruntă producătorii de ESRE, alături de mecanismul netransparent de formare a prețurilor, aduc costuri din ce în ce mai mari. Limitarea veniturilor și recunoașterea parțială a dezechilibrelor contribuie la o presiune financiară crescândă, susțin specialiștii din piața de energie.

Potrivit asociațiilor de profil, este imperativ necesar ca autoritățile să acționeze rapid pentru a corecta această situație și pentru a asigura un mediu mai echitabil și sustenabil pentru producătorii de energie regenerabilă.

La începutul lunii aprilie, prețul în echilibrare a atins 10.000 lei/MWh.  În prima zi din iulie, prețul a fost de 16.021 de lei/MWh! “În condițiile în care Piața de Echilibrare este o piață voluntară, achiziția energiei de echilibrare se realizează la preț marginal, nu există limite de preț și întervalul de decontare este de 15 minute, în lipsa unei flexibilități rezonabile a sistemului, aceasta devine o piață penalizatoare, cu prețuri de dezechilibru de peste 10.000 lei/MWh, adică de peste 20 de ori mai mari față de prețurile de închidere a Pieței pentru Ziua Următoare cuplată, cu impact semnificativ negativ asupra clienților, producători, consumatori, furnizori de energie electrică, operatorilor de rețele electrice, necesitatea integrării în sistem a surselor de stocare a energiei devine din ce în ce mai stringentă”, arată Transelectrica, într-un studiu, prezentat de e-nergia.ro.

În Piața de Echilibrare sunt penalizate diferențele între prognoza de producție și prognoza realizată sau cele între prognoza de consum și consumul realizat. Practic, toți clienții plătesc, în facturile primite de la furniozori, aceste prețuri din echlibrare,


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *