FOREN 2020. Șefii marilor companii din energie insistă la autorități: Peste 4 luni se liberalizează complet piața de energie și nu s-a făcut nimic în privința consumatorilor vulnerabili!

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica FOREN 2020. Șefii marilor companii din energie insistă la autorități: Peste 4 luni se liberalizează complet piața de energie și nu s-a făcut nimic în privința consumatorilor vulnerabili!
  • Stabilirea unui plan de lucru, alături de echipa Ministerului Economiei, privind definirea consumatorului vulnerabil – pe agenda ministrului Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru

„Liberalizarea completă a pieței de energie electrică din ianuarie 2021 este o adevărată provocare, sunt încă multe necunoscute. Nu avem o definire clară a consumatorului vulnerabil. Am citit în presă că ministrul Muncii vrea să se discute  mai serios pe acest subiect”, a declarat Doina Vornicu, Director de Operatiuni & Membru al Directoratului CEZ Romania, la Forumul Regional al Energiei din Europa Centrală și de Est – FOREN 2020, organizat online de către CNR-CME.

Ultima oră: Pe agenda de lucru de astăzi, 7 septembrie, a ministrului Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, este stabilirea unui plan de lucru, alături de echipa Ministerului Economiei, privind definirea consumatorului vulnerabil.

Speakerii panelului dedicat Energei Electrice, moderat de Ion Lungu, Președinte AFEER, au insistat – în contextul liberalizării totale care va avea loc peste mai puțin de 4 luni – pentru urgentarea definirii consumatorului vulnerabil și găsirea unei modalități adecvate pentru a-i proteja. Se tot discută, nu s-a făcut nimic în privința consumatorilor vulnerabili, a spus Lungu.

„Este crucial să definim consumatorul vulnerabil, altfel nu putem acționa. Este important ca toți participanții la piața energiei să fie deschiși la a discuta și a ajunge la soluții rezonabile la problemele existente. Salutăm această liberalizare, care s-a produs deja în foarte multe țări. Beneficiarul – clientul trebuie să fie constient de ce se întâmplă, să aiba informații la zi. Ne îndreptăm în direcția bună, clientul trebuie să fie din ce în ce mai implicat pe această piață. Electricitatea este o marfă, nu doar prețul este important. Deci, să recunoaștem deschis că avem probleme pe care trebuie să le depășim”, a afirmat Carlo Pignoloni, CEO, ENEL Romania.

Corina Popescu, CEO, Grupul Electrica, a insistat pentru o liberalizare corect implementată în România, subliniind faptul că „avem încă o problemă cu clientul final care nu poate să-și plătească factura. Trebuie să definim cât mai reped consumatorul vulnerabil și să găsim o modalitate adecvată pentru a-i proteja”.

Și Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica a spus că nu se poate vorbi de o piață liberalizată fără să ai în vedere, în legislație, consumatorii vulnerabili, care sunt bine definiți în țările Uniunii Europene.

Revenind la tema liberalizării, Corina Popescu a afirmat că nu vom putea vorbi  de liberalizare completă dacă atât vânzarea engros, dar și cu amănuntul nu vor fi liberalizate, pentru a nu se creea dezechibre.

Este foarte important să înțelegem modul în care reglementările europene vor fi adaptate la realitățile României. Legislația europeană este clară, dar de multe ori nu se ascortează cu modul în care lucrăm în România, cu nivelul de dezvoltare și mediul economic, a precizat Doina Vornicu.

Ion Lungu a vorbit și despre importanța agregatorilor, care sunt o realitate în alte țări din Europa. Cum ar putea să faciliteze aceștia relația dintre producători, distribuitori și consumatori. Agregatorii sunt importanți pentru a reprezenta nevoile celor implicați, dar și pentru a înțelege realitățile pe care le întâmpină. Și distribuitorii vor deveni facilitatori/intermediari a tuturor părților interesate, context în care automatizarea și digitalizarea sunt absolut necesare, a punctat Vornicu.

Forumul Regional al Energiei din Europa Centrală și de Est – FOREN 2020, cu tema „Tranziția energiei în Europa de Sud-Est: oportunități, provocări, perspective” se desfășoară în această săptămână.  Organizatorul FOREN 2020 este Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME). În prima zi, după sesiunea de deschidere au avut loc două sesiuni de lucru, cu tema  „Quo Vadis Energy Sector?”, dedicată Energei Electrice și Petrol & Gaze naturale. Panelul primei sesiuni a fost format din: Doina Vornicu – CEZ România, Daniel Burlan – CE Oltenia SA, Corina Popescu – SE Electrica SA, Carlo Pignoloni – ENEL Romania, Bogdan Badea – Hidroelectrica SA, Cosmin Ghiță – Nuclerarelectrica SA,  Daniel Balaci – CNTEE Transelectrica SA. Cea de a doua sesiune a beneficiat de prezentări susținte de: Eric Stab –  ENGIE Romania, Anca Dragu – E.ON Romania, Alexandru Maximescu, OMV Petrom, Robert Stelian Chircă – Romgaz SA, Ion Sterian – CEO Transgaz SA.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *