Forumul România Eficientă. Oana Ozmen: În acest an, România va avea Registrul național al clădirilor. Majoritatea clădirilor publice ar trebui să fie renovate până în 2030

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Esential, Flux energetic
Prima Pagina Actual Esential Forumul România Eficientă. Oana Ozmen: În acest an, România va avea Registrul național al clădirilor. Majoritatea clădirilor publice ar trebui să fie renovate până în 2030

Majoritatea clădirilor publice ar trebui să fie renovate, până în 2030. Trebuie încurajate materialele de construcție verzi, în concordanță cu standardele nZEB, a afirmat Oana Ozmen, deputat și secretar general al Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, la Forumul România Eficientă, organizat de Energy Policy Group.

În acest an, conform legislației naționale, România va avea Registrul național al clădirilor și vom cunoaște procentul de clădiri care trebuie renovate. Este necesară o campanie de informare, ca oamenii să știe cum pot avea acces la fondurile europene, a completat Oana Ozmen.

În Parlament se lucrează la  actualizarea legislației privind eficiența energetică. Pentru următorii 10 ani, este foarte important cum vom folosi resursele pentru diverse regiuni. În București, avem resurse geotermale și le putem folosi pentru proiecte. De asemenea, panourile solare sunt deja în casele românilor, avem un program foarte bun. Ar trebui să utilizăm și energie din biomasă în anumite regiuni, consideră Ozmen.

În cadrul panelului „Clădiri cu emisii zero”, s-a discutat despre abordarea UE în privința clădirilor. Panelul s-a concentrat pe importanța stabilirii unor reglementări naționale solide și coerente în jurul conceptului ZEB și a unor reglementări armonizate în Europa. În contextul tranziției de la standardele nZEB la cele ZEB, sunt necesare reducerea emisiilor indirecte și susținerea componentelor de energie verde, soluții inovatoare, materiale durabile, în concordanță cu fondurile disponibile și Directiva privind Performanța Energetică a Clădirilor. La dezbatere din panel, au participat Anca Ginavar – director, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație, Cătălin Lungu – Președinte, Ordinul Auditorilor Energetici din România și Horia Petran – Președinte, Cluster-PRO nZEB.

Creșterea performanței energetice a clădirilor, responsabile pentru 40% din consumul de energie și 36% din cantitatea de gaze cu efect de seră emisă în atmosferă, este esențială pentru atingerea țintelor de neutralitate climatică extrem de ambițioase ale Uniunii Europene. În condițiile în care rata de renovare rămâne foarte redusă, revizuirea Directivei privind Performanța Energetică a Clădirilor (EPBD) va introduce noi măsuri pentru accelerarea tranziției verzi până în 2030, pentru decarbonizarea completă a sectorului clădirilor până în anul 2050. Implicațiile acestora pentru România și la nivel regional au fost dezbătute în cadrul celei de-a cincea ediții a Forumului România Eficientă, cu tema: „EPBD Recast. Policy, challenges, and implementation”, care a avut loc astăzi, 16 aprilie 2024.

Noile reglementări incluse în propunerile de revizuire a Directivei privind Performanța Energetică a Clădirilor (EPBD) vor presupune schimbări consistente pentru sectorul clădirilor, unul dintre cei mai mari consumatori de energie și poluatori la nivel european. Adoptarea acestora are rolul de a asigura un traseu mai clar al tranziției energetice juste și echitabile spre neutralitatea climatică, care va aduce beneficii sociale și economice considerabile și va consolida securitatea energetică la nivel european. Revizuirea EPBD susține îndeplinirea obiectivului principal de atingere a standardului ZEB la nivelul întregului parc imobiliar al Uniunii Europene, până în anul 2050.

Astfel, până în anul 2028, toate clădirile publice noi vor respecta standardul ZEB (consum zero de energie), urmate de toate celelalte tipuri de clădiri noi, până în anul 2030; termenul limită pentru renovarea aprofundată la standard ZEB a fondului de clădiri existente este anul 2050.

În acest  scop, strategiile naționale de renovare pe termen lung ale statelor membre UE vor fi înlocuite de Planuri naționale de renovare a clădirilor, cu obiective prestabilite pentru anii 2030, 2040 și 2050, care vor include și rate anuale de renovare. Standardele minime de performanță energetică (MEPS) pentru clădirile nerezidențiale impun renovarea aprofundată a minim 16% clădiri cu cele mai slabe performanțe energetice până în anul 2030, și minim 26% până în 2033.  Î

n stabilirea obiectivului național de renovare a clădirilor rezidențiale, statele membre vor urmări reducerea consumului mediu de energie cu 16% în 2030 și cu până la 20-22% în 2035. 55% din reducerea consumului va trebui să fie realizată prin renovarea stocului de clădiri rezidențiale cu cele mai slabe performanțe energetice. Statele membre UE vor beneficia de flexibilitate în dezvoltarea sistemului certificatelor de performanță energetică  la nivel național, urmând să asigure folosirea exclusivă a literelor de la A la G pentru desemnarea claselor energetice în care vor fi încadrate clădirile. În ceea ce privește pașapoartele de renovare, introduse ca instrument voluntar de facilitare a renovărilor aprofundate, acestea vor face obiectul unei anexe separate a EPBD, care va detalia cerințele care trebuie respectate. Scăderea consumului energetic și decarbonizarea clădirilor vor fi susținute și prin introducerea de politici și măsuri pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili folosiți pentru încălzire și răcire, cu termenul limită în anul 2040.

De asemenea, implementarea tehnologiei solare, dacă acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic și economic și fezabil din punct de vedere funcțional, va fi subiectul unor cerințe și termene limită diferențiate pentru clădirile noi, clădirile publice, clădirile rezidențiale și nerezidențiale. Instalarea tehnologiilor solare pentru clădirile publice existente va fi realizată progresiv, din decembrie 2027,  începând cu clădirile cu cea mai mare suprafață, procesul urmând să se încheie cu echiparea celor mai mici clădiri, până în decembrie 2030. Tot din decembrie 2027, toate clădirile nerezidențiale existente,  care trec printr-un proces de renovare majoră, trebuie să încorporeze tehnologia solară.

Nu în ultimul rând, clădirile vor contribui la promovarea mobilității ecologice, prin asigurarea infrastructurii electrice necesare, prevederile fiind diferențiate pentru clădirile nerezidențiale noi și existente, respectiv pentru clădirile rezidențiale noi.

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *