Fuziunea ELCEN-Termoenergetica: Acord de principiu de la consilierii Capitalei

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Fuziunea ELCEN-Termoenergetica: Acord de principiu de la consilierii Capitalei

Consiliul General al Municipiului București a adoptat astăzi, 6 martie, o hotărâre prin care se aprobă, de principiu, realizarea fuziunii dintre compania Electrocentrale București (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica.

ELCEN salută aprobarea de către CGMB a acordului de principiu pentru fuziunea dintre Elcen și Termoenergetica.

Acordul în favoarea realizării sistemului integrat de încălzire centralizată ar aduce mai multe beneficii importante, printre care: planificarea și implementarea integrată a investițiilor, rezolvarea problemei datoriilor între Termonergetica – ELCEN, reducerea semnificativă a costurilor operaționale și în facturi la consumatorul final, precizează ELCEN.

Pentru a avea această fuziune, e esențial ca datoriile curente să fie plătite, subliniază ELCEN. Termoenergetica datorează ELCEN aprox 850 milioane lei.

La 31.01.2024, Guvernul României a aprobat Memorandumul privind fuziunea ELCEN-Termoenergetica, la finele lunii ianuarie 2024. În februarie 2024, Ministerul Energiei a transmis către Primăria Municipiului București o notificare privind transmiterea unui punct de vedere care să reflecte acordul de principiu (neangajant) al PMB pentru fuziune.

Fuziunea este singura soluție pentru rezolvarea problemelor cu apă caldă și căldura, modernizarea sistemului în ansamblu, energie produsă în mod sustenabil și furnizata către consumatori în condiții de calitate, reducerea pierderilor și a cheltuielilor aferente acestora, aer mai curat în București prin eficientizare, cu efect direct asupra scăderii prețului Gcal și a prețului din facturile bucureștenilor, precizează ELCEN.

Potrivit reprezentanților ELCEN, o nouă companie, viabila din punct de vedere economic și financiar, va putea pune în practica o strategie unică de dezvoltare și de investiții care să vizeze eficiența la nivelul întregului sistem, nu doar pe un anumit segment. O companie credibilă, solvabilă poate atrage sursele de finanțare esentiale  pentru eficientizarea sistemului de încălzire centralizată din București.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *