• Alexei Miller: Afacerile câştigă în faţa politicii
Gazprom va construi două noi conducte de gaze Nord Stream, pe sub Marea Baltică, în colaborare cu Royal Dutch Shell, E.ON şi OMV, pentru creşterea cantităţii de gaze livrate Europei, a declarat directorul general al producătorului rus de gaze, Alexei Miller, transmite Reuters.
Totodată, Gazprom construieşte o alianţă strategică cu Royal Dutch Shell care va include schimburi de active şi va permite producătorului rus de gaze să intre pe noi pieţe.
Miller a arătat că acordul cu Shell prevede extinderea unei companii mixte de lichefiere a gazelor naturale, de 20 de miliarde de dolari, de pe insula Sahalin, precum şi schimbul de active în domeniul explorării şi producţiei, menţionează Mediafax în ediţia online.
„Mulţi dintre partenerii noştri tradiţionali se poziţionează ca jucători regionali puternici. Shell este un jucător global. Pe măsură ce pieţele mondiale de gaze de dezvoltă vom crea un parteneriat global strategic”, a spus Miller.
Întrebat cum a reuşit să convingă Shell să colaboreze cu Gazprom într-o perioadă în care multe companii ocidentale îşi reduc expunerea la Rusia, Miller a spus că afacerile câştigă în faţa politicii.
„În ceea ce priveşte Nord Stream nu există politică. Decizia a fost luată în noiembrie 2011 şi toate lucrările care au avut loc se bazează pe decizii de acum trei ani”, a explicat Miller, citat de Mediafax.
Şeful Gazprom a spus că două noi conducte Nord Stream vor fi construite pe sub Marea Baltică împreună cu Shell, E.ON şi OMV, care vor transporta o cantitate suplimentară de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, respectiv peste o zecime din necesarul Europei, de la sfârşitul lui 2019.Gazele vor fi livrate dincolo de Germania, a precizat Miller, OMV având ca obiectiv să transforme Austria într-unul dintre cele mai mari centre de livrare a gazelor din Europa.
Proiectul va costa până la 9,9 miliarde de euro, poate mai puţin, datorită economiilor de costuri, comparativ cu 8,5 miliarde de euro cheltuiţi pentru cele două conducte Nord Stream existente.
Miller a arătat că este probabil ca Wintershall să se alăture proiectului de construcţie a celor două noi conducte pe sub Marea Baltică, proiectul având rolul de creştere a cantităţii de gaze livrare Europei, nu să înlocuiască proiectul Turkish Stream, de construcţie a unui nou gazoduct în sudul Europei.