George Niculescu, Președinte ANRE: Ar trebui stabilit, prin legislație, un prag de putere instalată pentru capacitățile de producție de energie ale prosumatorilor, în funcție de consumul acestora

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport George Niculescu, Președinte ANRE: Ar trebui stabilit, prin legislație, un prag de putere instalată pentru capacitățile de producție de energie ale prosumatorilor, în funcție de consumul acestora

Sunt tot mai mulți români care își instalează panouri fotovoltaice pe acoperișuri cu capacitate mult superioară consumului locuințelor lor! Acesta este motivul pentru care Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei intenționează să propună limitarea capacității pe care o poate instala un prosumator.

Ar trebui stabilit, prin legislație, un prag de putere instalată pentru capacitățile de producție de energie electrică ale prosumatorilor, în funcție de consumul acestora, întrucât sunt tot mai multe cazuri de români care își instalează panouri fotovoltaice pe acoperișuri cu capacitate mult superioară consumului locuințelor lor, pentru a câștiga bani, a declarat președintele ANRE, George Niculescu, la evenimentul de lansare a Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă în România, un proiect comun RWEA şi RPIA.

″Măsura de încurajare a prosumatorilor a fost una de eficiență energetică, de reducere a costurilor. Măsura a ajutat la reducerea facturilor la utilități. Observ însă astăzi situații în care, dacă am un consum de 5 kW aprobat prin ATR, iar acoperișul îmi permite să instalez 20 kW, instalez 20 kW și ajungem la situația în care al zecelea vecin de pe stradă nu se mai poare racorda, sau dacă se racordează, va avea o problemă cu rețeaua de joasă tensiune″, a precizat  Niculescu.

Rolul prosumatorilor este de ne eficientiza energetic, de a ne reduce factura într-o perioadă de prețuri mari la energie și gaze, nu de a câștiga bani din asta, a  punctat președintele ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *