Getica 95 Com continuă să se mențină în topul furnizorilor, dar rămâne blocată în insolvență de o contestație a grupului Auchan

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Getica 95 Com continuă să se mențină în topul furnizorilor, dar rămâne blocată în insolvență de o contestație a grupului Auchan

Aflată în insolvență, Getica 95 COM continuă să se mențină în topul primilor 5 furnizori pe piața concurențială, cu o cotă de piață de  8.42%, conform ultimului raport ANRE pentru perioada ianuarie – octombrie 2021. La acest moment, se apreciază că furnizorul din Râmnicu Sărat deține circa 6% din piața de furnizare, cu o cantitate de energie pe care o livrează clienților finali de 200.000 MW/lună.

Firma a intrat în insolvenţă la jumătatea acestui an, după ce administratorul unic Viorel Tudose a depus o cerere în acest sens la Tribunalul Buzău. Anterior, Getica 95 s-a evidențiat cu cele mai mari și rapide creșteri ale cotei de piață. În luna ianuarie 2021, firma avea o cotă de piaţă de 12,15%, situându-se pe prima poziție în clasamentul realizat de ANRE, după o ascensiune pe tot parcursul anului 2020. 

Proprietarul Getica 95 Com și-a propus un obiectiv ambițios, de a scoate firma din insolvență în toamna anului trecut, după doar 3 luni. Iată ce declara Viorel Tudose în august 2021: “Intenția Getica 95 este să iasă din insolvență la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie (2021 – n.r.), când va face toate încasările și viața va reintra în normal. Așa sperăm noi, dar nu știu ce intenție au alții…”

Cine și ce anume tergiversează ieșirea din insolvență a Getica 95? După ce cea mai importantă contestație, cu Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF), a fost soluționată, firma este acum în instanță cu un ultim creditor, respectiv grupul Auchan.

Când Getica era pe punctul de a scăpa de insolvență, Auchan a contestat – pe ultima sută de metri – tabelul de la masa credală, pretinzând că are drept de creanță, de 27 de milioane de lei. În contestația depusă se specifică că Getica 95 a denunțat contractul de furnizare energie electrică pe care îl avea cu Auchan în momentul în care prețul în piață a explodat. Potrivit informațiilor noastre, lucrurile nu au stat chiar așa, aflăm că respectivul contract nu a fost denunțat de Getica și că, de fapt, Auchan a renunțat la acesta, nedorind să participe la negocieri pe marginea prețului energiei. Ulterior, Auchan și-a ales alt furnizor.

Contestația Auchan este în acest moment singura barieră pentru ieșirea din insolvență a Getica 95 Com. Riscul este ca acțiunea inițiată de Auchan să  treneze în instanță și, astfel, furnizorul de energie cu capital românesc să rămână blocat în insolvență.

De notat că cea mai importantă contestație, cea cu Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost rezolvată în instanță. ANAF contestase faptul ca Viorel Tudose s-a înscris la masa credală cu o datorie în sumă totală de 54,6 milioane de lei, sumă ce reprezintă dividende, conform tabelului preliminar de creanțe al companiei.

Între timp, Getica 95 este activă în piață, zilele trecute a încheiat un contract de vânzare de energie pentru Metrorex, pe o perioadă de 3 luni, la o cantitate de 48.000 de MW.

Deţinută integral de Viorel Tudose, Getica 95 Com a fost înfiinţată în 1995, iniţial ca operator pe piaţa de cereale, ulterior extinzându-se şi către domeniul îngrăşămintelor chimice şi al energiei – combustibili, gaze naturale şi energie electrică. Activează pe piaţa de energie electrică din anul 2010, iar pe piaţa gazelor naturale din 2012.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.