WindEurope: Acest lucru este absolut împotriva interesului european și nu este în concordanță cu inițiativele europene recente care vizează protejarea și consolidarea lanțurilor valorice ale Europei.
“Guvernele țărilor europene, inclusiv Guvernul României, ar trebui să se asigure că proiectele eoliene conțin turbine produse în Europa”, a afirmat Giles Dickson, CEO WindEurope, la ZF Power Summit 2024. WindEurope este asociaţia care reprezintă interesele industriei eoliene la nivel european.
“Industria eoliană europeană este extrem de îngrijorată că BERD a decis să finanțeze parcul eolian Urleasca din România, știind că acest parc eolian achiziționează turbine chinezești. Acest lucru este complet împotriva spiritului politicilor europene de astăzi. WindEurope a ridicat această problemă către BERD și autoritățile relevante pentru a se asigura că acest lucru nu se repetă și că regulile de creditare ale băncilor reflectă politica UE și interesul european mai larg”, a spus Giles Dickson, insistând că tehnologia eoliană se poate și trebuie să se construiască în Europa.
Noul regulamentul privind industria „zero net”, pe care Union Europeană tocmai l-a convenit, stabilește obiectivul de a produce 36 GW de turbine eoliene în fiecare an. Construim noi fabrici în Europa, de ex. Vestas construiește două noi fabrici în Polonia. Noi fabrici pentru substații sunt în plan și pentru Spania și Germania, a spus Dickson.
Ursula von der Leyen a precizat, anul trecut, la Parlamentul European că „viitorul tehnologiei curate în Europa trebuie făcut în Europa”. Acest discurs a fost urmat de Pachetul privind Energia Eoliană cu 15 acțiuni imediate menite să consolideze lanțul de aprovizionare cu energie al Europei și să creeze un mediu echitabil și competitiv, inclusiv condiții de concurență echitabile. Acest lucru este bun pentru crearea de locuri de muncă, creșterea economică și securitatea energetică.

La începutul intervenției avuite în cadrul ZF PowerSummit, Giles Dickson a subliniat că lucrurile se mișcă bine în ceea ce privește energia eoliană în Europa, cu un record de 16,2 GW de parcuri eoliene noi construite doar în 2023, dintre care 80% au fost onshore.
“În ciuda mai multor provocări, cea mai mare piață a fost Germania, cu 4GW construite doar anul trecut. Acest lucru s-a datorat noilor reguli de autorizare ale guvernului care au facilitat noi proiecte eoliene. Autorizăm astăzi mai multe proiecte eoliene onshore decât oricând în ultimii cinci sau şase ani, datorită noilor reguli UE care le obligă pe guvernele ţărilor membre să simplifice procedurile de autorizare pentru proiecte eoliene şi solare. România va trebui să prindă din urmă alte state, iar Guvernul trebuie să asigure cadrul pentru implementarea regulilor noi europene până la 30 iunie 2024. Din acel moment dezvoltarea proiectelor eoliene şi solare va trebui privită din punct de vedere legal ca fiind prioritară pentru interesul public. În Germania, această lege deja a fost aprobată”, a precizat CEO-ul WidEurope, al evenimentul ZF.
Potrivit lui Giles Dickson, cea mai mare provocare nu mai este autorizarea, ci vine dinspre reţele şi dinspre dezvoltarea lentă a conexiunilor noi onshore şi offshore. “Nu investim suficient în reţele suficient de rapid pe cât proiectele onshore si offshore se dezoltă. Este vorba despre ritmul investițiilor. Transelectrica se descurcă excelent în a absorbi fondurile europene, dar acest lucru trebuie făcut și de distribuitori. Trebuie să dublăm investiţiile în conexiuni noi la nivelul reţelelor de transport şi distribuţie”.
Comisia Europeană a publicat recent Planul de acțiune privind rețelele, recunoscând importanța rețelelor. De exemplu, există noi prevederi pentru OTS privind investițiile anticipative pentru a permite dezvoltarea rețelelor de rețea.
“UE impinge ideea că operatorii de reţea nu ar trebui să proceseze fiecare cerere de conectare la reţea ca şi cum fiecare cerere este la fel de validă. Să ne uităm la România, Transelectrica are cereri pentru 50 GW, dar toţi ştim că mare parte din cei 50 GW sunt proiecte speculative. UE spune că nu trebuie să tratezi fiecare cerere în mod egal. Ar trebui să decizi strategic, să filtrezi, să prioritizezi şi să le procesezi pe cele care vin din proiecte care sunt mai serioase, mai strategice, mai mature şi cu şanse mai mari de a fi construite. Trebuie sa existe foarte multă cooperare între Guvern, ANRE, dezvoltatori – și să decida împreună ce proiecte sunt importante pentru România”, a concluzionat CEO-ul WindEurope.