Greenpeace: Jumătate din termocentralele pe cărbune funcţionează ilegal

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Greenpeace: Jumătate din termocentralele pe cărbune funcţionează ilegal

Greenpeace România sesizează, într-un raport intitulat „Starea termocentralelor pe cărbune din România în 2017”, că numărul de grupuri energetice pe cărbune din România care funcţionează ilegal a scăzut în 2017 la 15, de la 21 anul trecut. Cele 15 grupuri care funcţionează ilegal sunt instalaţii aferente termocentralelor din Bacău (o unitate), Turceni (2 unităţi), Govora (2 unităţi), Drobeta (4 unităţi), Paroşeni (o unitate) şi Mintia (5 unităţi).

Greenpeace România susţine că aceste instalaţii nu au capacitatea de a funcţiona cu respectarea limitelor de emisie prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare multe termocentrale nu deţin o autorizaţie integrată de mediu fără de care funcţionarea este ilegală. La rândul ei, autorizaţia integrată de mediu nu poate fi emisă în pofida solicitărilor formulate în acest sens de operatori, atât timp cât nu au fost derulate investiţii pentru asigurarea conformării cu limitele de emisie. ‘Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic în Europa – nu deţine autorizaţie integrată de mediu şi nu respectă limitele de poluare de 4 ani. Deşi Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investiţiilor menite să protejeze mediul înconjurător şi a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru că funcţiona fără autorizaţie integrată de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contravenţie şi, în prezent, termocentrala funcţionează fără nicio problemă, cauzând prejudicii de mediu ireversibile, deşi nu mai are autorizaţie integrată de mediu din 2013. Cerem, astfel, Ministerului Energiei înlocuirea cât mai rapidă a capacităţilor scumpe şi poluante pe cărbune cu surse de energie curată, măsuri de eficienţă energetică, stocare a energiei şi interconectarea sistemelor electrice”, precizează Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

În raport se afirmă că doar termocentralele din Iaşi (o unitate), Rovinari (4 unităţi), Işalniţa (2 unităţi), Craiova (2 unităţi) şi o parte de la Turceni (4 unităţi) pot funcţiona legal, acestea deţinând o autorizaţie integrată de mediu valabilă, iar emisiile se încadrează în limite datorită aşa numitelor derogări – scutirea de la îndeplinirea obligaţiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a închide sau retehnologiza termocentrala până la un anumit termen stabilit.

Greenpeace atrage atenția asupra noilor reglementări privind emisiile, care trebuie să fie implementate şi în România în următorii patru ani. Reglementările, mai restrictive, cu care operatorii economici vor trebui să se conformeze până în 2021, presupun lucrări de retehnologizare a termocentralelor pe cărbune sau închiderea lor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *