Greenpeace: Scandalul panourilor fotovoltaice finanțate de AFM continuă. Mii de cetățeni s-au trezit excluși pe nedrept din acest program

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Greenpeace: Scandalul panourilor fotovoltaice finanțate de AFM continuă. Mii de cetățeni s-au trezit excluși pe nedrept din acest program

Scandalul panourilor fotovoltaice finanțate de AFM continuă.  AFM respinge mai mult de jumătate dintre dosarele din programul de finanțare Casa Verde Fotovoltaice. „Suntem indignați de numărul mare de dosare respinse. Pentru foarte, foarte multe dintre aceste dosare, motivul respingerii – termenul expirat al documentelor – este incredibil. Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM nu a reușit să gestioneze acest program. Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM comunică ceva, dar face altceva”, a declară Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului.

Conform unui comunicat remis de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), a fost finalizată evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul Programului Naţional Casa Verde Fotovoltaice, fiind declarate în total doar 12.718 solicitări eligibile pentru finanţare.

Sursă foto: Casa EFdeN

Greenpeace Romania sesisează că mai mult de jumătate dintre aplicațiile cetățenilor (13.339) au fost respinse, în proporție mare din cauza termenului depășit al documentelor depuse. Acest motiv contravine flagrant declarațiilor anterioare ale instituției, precizează Greenpeace.

După numeroase solicitări venite din partea societății civile, Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat astăzi ultimele liste cu cererile admise sau respinse în programul Casa Verde Fotovoltaice. Peste jumătate dintre cetățenii interesați de program au fost respinși, motivul principal fiind termenului depășit al documentelor depuse de către instalatori în aplicația informatică a AFM. Deși motivul respectă, teoretic, litera ghidului de finanțare (AFM nu poate acorda finanțare dacă documentele nu sunt în termenul de valabilitate), instituția omite să ia în calcul comunicările anterioare, oficiale, emise de AFM pe acest subiect. Mai precis, după ce a suspendat prima sesiune de înscrieri din 10 septembrie 2019, în urma unei așa-zise fraude informatice, AFM a comunicat că pentru următoarea sesiune de înscrieri, desfășurată începând cu 6 noiembrie 2019, nu este necesară obținerea de către cetățeni de noi documente: „Toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării.” (comunicat AFM din 6 noiembrie 2019 – atașat)

Declarația AFM nu a fost respectată în evaluarea dosarelor și, prin urmare, cetățenii nu pot beneficia în această fază de finanțare, iar 284 de milioane de lei rămân, cel puțin pentru moment, nealocați, se subliniază în comunicatul Greenpeace Romania.

„Sesizăm și solicităm intervenția autorităților superioare, Ministerul Mediului și Guvernul României. Cred că este un caz fără precedent, care prejudiciază mii de cetățeni care au dorit să devină prosumatori, au făcut toate demersurile solicitate de AFM, dar s-au trezit excluși pe nedrept din acest program” a mai spus Marian Mândru.

Finanțarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să își producă singure energia electrică. Peste 26.000 de cetățeni din întreaga țară s-au înscris pentru a obține finanțare, fondurile totale ale programului de finanțare cumulând peste 113 milioane de euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.