Grossi, AIEA: Centrala de la Cernavodă are un trecut impecabil în ceea ce priveşte siguranţa

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Flux energetic Grossi, AIEA: Centrala de la Cernavodă are un trecut impecabil în ceea ce priveşte siguranţa

România are un trecut de succes când vine vorba despre energia nucleară, iar Centrala de la Cernavodă este una dintre centralele nucleare cu cei mai buni factori de capacitate din lume şi cu un trecut impecabil în ceea ce priveşte siguranţa, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mariano Grossi, după o întâlnire cu  ministrul Sebastian Burduja.

„Suntem într-un moment în care apar oportunităţi interesante, în general, pe piaţa europeană de energie şi, desigur, aici România joacă un rol unic. Ţara dumneavoastră are un trecut de succes când vine vorba de energia nucleară. Centrala de la Cernavodă este una dintre centralele nucleare cu cei mai buni factori de capacitate din lume şi, de asemenea, cu un trecut impecabil în ceea ce priveşte siguranţa. Şi eu cred că asta susţine elanul dumneavoastră şi al guvernului dumneavoastră de a creşte capacităţile din domeniul energiei nucleare şi, de asemenea, de a intra pe zona reactoarelor modulare mici. Există provocări, tocmai aţi făcut referire la unele dintre ele, în termeni de finanţare, dar le-am abordat în urmă cu câteva zile, în prezenţa preşedintelui dumneavoastră”, a spus Grossi, citat de Agerpres.

„Domnul director general Grossi conduce Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică. Aşa cum ştiţi, este o instituţie cu îndelungată tradiţie la nivel global. Are originile într-un discurs celebru din 1953, s-a numit „Atom pentru pace” şi în 1957 s-a născut Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică. Ea are un rol atât în zona de neproliferare, cât şi în zona de asistenţă tehnică pentru ţările care fie nu au un program nuclear, fie au un program nuclear şi doresc să-l dezvolte, aşa cum este cazul României. Am abordat mai multe subiecte, bineînţeles reactoarele de mari dimensiuni, retehnologizarea Unităţii 1, unde agenţia deja ne-a acordat un sprijin, o asistenţă tehnică, proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi domnul director general Grossi va fi mâine într-o vizită de lucru la Cernavodă şi, bineînţeles, proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres. 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *