Profitul net estimat de Grupul Electrica pentru anul 2023 este de 326,5 milioane lei, în scădere cu 41,6% față de cel raportat pentru 2022, care este de 558,8 milioane de lei, conform Bugetului individual și consolidat al Electrica pentru anul 2023 ce urmează să fie aprobat de către acționari.
Reamintim că grupul Electrica a înregistrat un profit de jumătate de miliard de lei pentru 2022 după ce a avut o pierdere de 552,9 milioane de lei în 2021.

Rezultatul din exploatare este estimat în scădere cu 160,8 milioane lei, ajungînd la un profit în valoare de 668,1 milioane lei comparativ cu rezultatul realizat în anul 2022 de 828,9 milioane lei. Rezultatul financiar net este o pierdere netă estimată la 270,4 milioane lei în creștere cu 105,5 milioane lei față de pierderea realizată în anul 2022 de 165,0 milioane lei, în principal ca urmare a necesității de finanțare externă în vederea prefinanțării schemei de sprijin și acoperirii costurilor cu CPT (din anul precedent, 2022) mai mari decât costurile recunoscute în tarife acordate de ANRE, se precizează în documentul companiei, consultat de InvesTenergy.
Grupul Electrica estimează venituri totale (inclusiv alte venituri din exploatare) în valoare de 15.519,9 milioane lei pentru anul 2023, comparativ cu veniturile realizate în anul 2022, în valoare de 12.850,9 milioane lei, reprezentând o creștere cu 20,8%, rezultată din evoluția veniturilor principale ale grupului. Majorarea veniturilor va fi în principal din distribuția de energie electrică datorită creșterilor de tarife pe segmentul de distribuție cu 22,6%, cât și din creșterea estimată a volumelor de vânzare de energie electrică furnizată, se precizează în proiectul de BVC pe 2023.
La Energie electrica și gaze naturale achiziționate, se estimează – în 2023 – o creștere de 961,3 milioane lei, respectiv 9,1%, la 11.468,2 milioane lei, de la 10.506,8 milioane lei realizat in anul 2022. În BVC 2023 se explică că această variație este generată atât de segmental de furnizare, cât și de segmentul de distribuție. Astfel, cheltuiala cu energia achiziționată pentru acoperirea CPT este planificată să se diminueze cu 739,2 milioane lei, comparativ cu valoarea realizata în anul 2022, în principal din scăderea estimate a prețului mediu de achiziție a energiei electrice necesare pentru acoperirea CPT și scăderea cantității distribuite cu 3,2% față de cantiatea distribuita în anul precedent. Costurile cu energia/gazele achiziționate pentru activitatea de furnizare sunt estimate să creasca cu aprox. 1.647,9 milioane lei în urma majorării prețului de achiziție cu un impact de 24% și a cantității de energie electrică achizitionata (4%). Se estimează și o creștere a costurilor cu certificatele verzi, cu 2,9%.
În BVC 2023, la cheltuielile cu construcția rețelelor electrice în legătură cu acordurile de concesiune, se estrimează o majorare cu 39,%.
Și beneficiile angajaților ar urma să crească cu 23,9%, majorare generată atât de segmentul de distribuție în principal ca urmare a creșterii numărului de angajați, dar și a unor creșteri salariale care pot fi acordate la negocierea noului CCM în vederea acoperirii ratei de inflație, precum și din segmentul de furnizare și cel de servicii energetice.
Grupul Electrica deține 10 companii
Electrica este unul dintre principalii distribuitori și furnizori de energie electrică de pe piața din România. Grupul Electrica include compania mama – Societatea Energetica Electrica S.A. și urmatoarele filiale și entități asociate:
- Distribuție Energie Electrică România S.A. („DEER”)
- Electrica Furnizare S.A.
- Electrica Serv S.A. („SERV”)
- Electrica Producție Energie S.A., societate înființată în cursul anului 2021, care se va ocupa de achiziția și dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din surse regenerabile, respectiv de operarea capacităților de generare de energie, cumulat cu dezvoltarea și operarea soluțiilor de stocare independente pe care compania intenționeaza să le dezvolte în viitor
- Electrica Energie Verde 1 SRL
- Sunwind Energy S.R.L. („SWE”), dezvoltă proiectul fotovoltaic „Satu Mare 2”
- New Trend Energy S.R.L. („NTE”), dezvoltă proiectul fotovoltaic „Satu Mare 3”
- Green Energy Consultancy & Investments S.R.L. („GEC&I”), dezvoltă proiectul fotovoltaic „Vulturu”.
Entitățile asociate ELSA sunt Crucea Power Park S.R.L., ce dezvoltă proiectul eolian „Crucea Est” și Foton Power Energy S.R.L., ce dezvoltă proiectul fotovoltaic „Bihor 1”.