Grupul energetic de la Paroșeni, repornit pentru 14 zile

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic Grupul energetic de la Paroșeni, repornit pentru 14 zile

Ministerul Energiei anunță repornirea grupului energetic de la Paroșeni pentru o perioadă de 14 zile.

Aceasta este prima dată după ani de zile când Termocentrala Paroșeni va funcționa fără întrerupere pentru o perioadă atât de lungă.În ultimii ani, termocentrala a funcționat limitat, două zile pe săptămână, cu costuri foarte mari. Programul a fost modificat la cinci zile funcționare continuă odată cu devenirea funcțională a Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ). Datorită eforturilor și optimizărilor recente, acum centrala poate opera pentru două săptămâni consecutive, se precizează în comunicatul Ministerului Energiei.

Complexul hunedorean necesită aproximativ 2000 de tone de huilă zilnic pentru funcționarea optimă a grupului energetic. Creșterea producției cu circa 200 tone pe zi în ultima perioadă a fost posibilă prin asigurarea echipamentelor necesare unităților miniere. Efortul minerilor și al conducerii fiecărei unități a contribuit semnificativ la atingerea unei producții zilnice de peste 800 de tone.

Se estimează că producția de huilă va crește, urmând să fie efectuate 320 de noi angajări pentru a asigura lucrul pe patru schimburi la minele Lonea și Lupeni. În prezent, aceste unități operează pe două schimburi, conform calendarului de punere în siguranță a exploatărilor miniere în orizontul 2032. În următoarele săptămâni, se așteaptă o creștere a producției zilnice cu încă 300 de tone, ajungând la aproximativ 1000 de tone pe zi.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Acest moment nu este doar un rezultat al noii companii și echipe de conducere, ci și o dovadă a determinării de a depăși provocările și de a asigura o exploatare sigură și eficientă a huilei. Producția de huilă a crescut deja cu peste 40% și vom continua să o creștem. Prin efort susținut și inovare continuă, Valea Jiului demonstrează că este pregătită să își asume un rol cheie în mixul energetic național. Acest succes ne inspiră să continuăm să investim în retehnologizarea mineritului, cu respectarea standardelor BAT, și să ne asigurăm că fiecare român beneficiază de energia și resursele țării noastre.”

CEVJ a beneficiat de un ajutor de stat în valoare de 70 de milioane de lei pentru lunile octombrie și noiembrie, urmat de 350 de milioane de lei pentru perioada decembrie 2023 – iunie 2024. Aceste fonduri sunt destinate activităților de punere în siguranță a minelor de cărbune, incluzând consolidarea galeriilor și abatajelor, retehnologizarea infrastructurii miniere și majorarea forței de muncă pentru a se respecta standardele internationale de calitate în minerit și normele de securitate și siguranță în muncă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *