Guvernele UE se angajează să ia măsuri urgente prezentate în Pachetul privind Energia Eoliană (Wind Power Package)

Publicat pe Categorii Eolian, Flux energetic, Regenerabile, Solar, Stiri externe
Prima Pagina Regenerabile Eolian Guvernele UE se angajează să ia măsuri urgente prezentate în Pachetul privind Energia Eoliană (Wind Power Package)

Reprezentanți ai Comisiei Europene, peste 300 de companii din sectorul energiei eoliene și 26 de Miniștri ai Energiei, printre care și Romania au aprobat Carta Europeana pentru Energie Eoliană (European Wind Charter), pe 19 decembrie.

Aceasta reprezintă angajamente clare ale guvernelor pentru a pune în aplicare acțiunile prevăzute în Pachetul European privind Energia Eoliană (Wind Power Package), care a fost publicat de Comisia Europeană în Octombrie, informează RWEA.

Atingerea recentului obiectiv al UE convenit de cel puțin 42,5% energie regenerabilă până în 2030, cu ambiția de a atinge 45%, așa cum este stabilit în Directiva revizuită privind Energie Regenerabilă (RED), necesită o creștere masivă a capacității instalate de energie eoliană în UE.

Carta Europeană pentru Energie Eoliană reprezinta un progres semnificativ pentru industria eoliana. Prin acest document guvernele nationale se angajează sa  întreprindă acțiunile prevăzute în recentul Pachet de Energie Eoliană al UE. Acesta din urmă cuprinde 15 acțiuni imediate pentru consolidarea industriei eoliene europene si se concentrează pe 5 domenii cheie: accelerarea implementării proiectelor eoliene; mecanisme bine pregătite de licitație pentru noile capacități; acces la finanțare; resursa umană specializată; și crearea unui mediu echitabil și competitiv, inclusiv condiții de concurență echitabile.

Carta Europeana a Energiei Eoliene face referire la:

  1. Asigurarea unei cadru robust și previzibil pentru implementarea proiectelor de energie din surse eoliene, prin actualizarea PNIESC, corelat cu obiectivele mai ambioase de energie regenerabilă din Fit-for-55, precum și realizarea unui cadru de autorizare mai rapid și mai previzibil pentru proiectele eoliene.
  2. Simplificare si imbunătățirea modelelor de licitații pentru energia eoliană cu scopul de a promova productia de turbine eoliene mai eficiente, mai sigure și mai usor de integratl.
  3. Adaptarea modelul de afaceri și guvernanța, si a produselor și serviciilor oferite de reprezentanții sectorului energiei din surse eoliene astfel încât acestea sa respecte standarde de protecția mediului, inovare, securitate cibernetică și condițiile de muncă conform cu obiectivele Net Zero Industry Act și Wind Power Action Plan.
  4. Îmbunătățirea predictibilitatii privind cererea și oferta, calibrand efectul prețurilor volatile și asigurând astfel implementarea mai multor proiecte eoliene si dezvoltarea lantului local pentru producerea de echipamente si servicii necesare sectorului energiei eoliene.
  5. Asigurarea unui mediu international echitabil si competitiv prin monitorizarea activă a pieței pentru produse pentru producerea energiei din surse eolienne.
  6. Creșterea capacității de producție în UE a echipamentelor aferente secorului energiei eoliene pentru a răspunde cererii crescute așteptate in următorii ani pentru noi proiecte eoliene.

Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *