Guvernul Ciucă pregătește supraimpozitarea traderilor și furnizorilor de energie. Discuții pe această temă la Comitetul interministerial în domeniul energiei. Se așteaptă concluziile analizelor de la Ministerul Finanțelor și Consiliul Concurenței

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Guvernul Ciucă pregătește supraimpozitarea traderilor și furnizorilor de energie. Discuții pe această temă la Comitetul interministerial în domeniul energiei. Se așteaptă concluziile analizelor de la Ministerul Finanțelor și Consiliul Concurenței

Guvernul Ciucă pregătește supraimpozitarea traderilor și furnizorilor de energie. Discuția pe această temă a fost reluată în cadrul primei reuniuni a Comitetului interministerial în domeniul energiei, care a avut loc ieri, 31 ianuarie, la Guvern, potrivit unor surse surse guvernamentale.  

Producătorii de energie electrică au fost deja obligați să plătească impozit de 80% pe veniturile suplimentare, timp de 5 luni, conform unui Ordin ANAF.

Supraimpozitarea traderilor/furnizorilor este, în continuare, în analiză la Ministerul Finanțelor și Consiliul Concurenței. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, și-a exprimat punctul de vedere cu privire la acest aspect la întâlnirea de ieri de la Guvern la care au participat reprezentanții marilor companii de furnizare și ai asociațiilor de profil.

Atât ministrul Finanțelor, cât și președintele Consiliului Concurenței, au transmis mesaje publice către furnizori. “Trebuie să înţeleagă toată lumea că nu poţi să vii să ceri bani de la statul român cât timp tu nu ţi-ai respectat obligaţiile pe care le-ai avut prin lege Supraimpozitarea furnizorilor este în analiză. Urmează să avem discuţii cu reprezentanţi din întregul lanţ energetic şi vor fi prezentate nişte soluţii în Guvern, în următoarele 2 săptămâni”, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Până la urmă profiturile o să apară în câteva zile de la fiecare companie, unele dintre ele sunt obligate să le declare public, pentru că sunt listate la bursă. Efortul statului pentru acest moment trebuie să fie solidar susţinut de către stat şi de către cei care au generat problema”, a spus Câciu, la Digi 24.

La rândul său, președintele Bogdan Chirițoiu a declarat: Consiliul Concurenței  analizează dacă preţurile mari la energie şi gaze din această perioadă sunt corecte şi dacă este necesară supraimpozitarea furnizorilor pentru ca banii să fie folosiţi la compensarea facturii consumatorilor casnici și industriali vulnerabili. “Aceasta deoarece costurile de producţie nu au crescut, dar preţurile au crescut foarte mult, iar producătorii câştigă fără a avea un merit al lor. Nu este clar dacă tot acest câştig s-a dus la producători, care au şi contracte la termen. S-ar putea ca de acest câştig să beneficieze şi intermediarii, traderii, furnizorii. Şi atunci poate că are sens să punem supraimpozitarea pe tot lanţul, nu doar la producători, ci şi la furnizori sau traderi. Este o idee pe care o analizăm în momentul de faţă”, a spus Chirițoiu.

Specialiștii susţin că supraimpozitarea ar putea împinge la faliment unele companii: O astfel de măsură, de supraimpozitare a operatorilor din energie, chiar dacă se aplică pe termen scurt – 5 luni (și dacă nu va fi prelungită!) va impacta, cu siguranță, investițiile atât de necesare în sectorul energetic.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *