Guvernul dă venituri lunare de completare, în 2016, pentru 3090 disponibilizati de la CEO, CEH și SNIM Valea Jiului

Publicat pe Categorii Minerit, Petrol si gaze
Prima Pagina Minerit Guvernul dă venituri lunare de completare, în 2016, pentru 3090 disponibilizati de la CEO, CEH și SNIM Valea Jiului

Angajații disponibilizați în cursul acestui an de la Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului vor beneficia de măsuri de protecție socială. Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi,  trei Hotărâri prin care se alocă suma de aproximativ 16,5 milioane lei din bugetul asigurărilor de șomaj pe anul 2016 pentru plata venitului lunar de completare, bani de care vor beneficia 3090 de persoane disponibilizate de la cele trei companii din domeniul energiei, în baza Planurilor de disponibilizare.

mineri-cutremur_2731971743

Societatea Complexului Energetic Oltenia va primi suma de 12,364 milioane lei pentru plata venitului lunar de completare pentru 2.000 de persoane ce urmează să fie disponibilizate în acest an. Pentru Complexul Energetic Hunedoara  s-a alocat suma de 3,306 milioane lei pentru plata venitului lunar de completare pentru 840 de persoane ce urmează să fie disponibilizate. Iar la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului S.A. se alocă suma de 831.000 de lei pentru plata venitului lunar de completare pentru 250 de persoane ce vor rămâne fără locuri de muncă.

Potrivit comunicatului Executivului, acest venit lunar de completare se adaugă indemnizației de șomaj și se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-­2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s­a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj. Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *