Guvernul a decis înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Guvernul a decis înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții
  • Hidroelectrica sau Romgaz, administrate de acest fond

Guvernul a adoptat un memorandum privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. ” Potrivit programului de guvernare 2017 — 2020, Guvernul a adoptat astăzi un memorandum privind crearea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Este o măsură de stimulare economică, instrument de finanțare în investiții în sectoare competitive, rentabile și sustenabile, cu efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital și surse din piața financiară”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, după ședința de guvern.

guvern

Potrivit ministrului Economiei, FSDI va reprezenta „un partener” pentru investitorii instituționali, BERD, BEI, Banca Mondială, fonduri de investiții și alți investitori privați. „Următorul pas va fi un alt act normativ, care va avea central actul constitutiv, unde vom avea exact mecanismul de funcționare și de structurare a fondului”, a mai afirmat Petrescu. În 2017, Guvernul Grindeanu are misiunea să creeze noi instrumente de investiții publice. În acest an, se va constitui un fond suveran de investiții în vederea administrării și valorificării eficiente a participațiilor minoritare ale statului – FDSI.

Se anunță astfel schimbări majore pentru companii importante din sectorul energetic – Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica și Transgaz chiar din acest an. Transelectrica și Transgaz vor fi administrate și deținute de Fond Național de Dezvoltare – FND, iar Hidroelectrica sau Romgaz de către Fondul suveran de investiții în vederea administrării și valorificării eficiente a participațiilor minoritare ale statului – FSDI, după  cum se stipulează în Programul de guvernare al cabinetului Grindeanu.

Obiectivul FDSI este dezvoltarea economică prin investiții în infrastructură și companii strategice, întărirea rolului activ al statului prin administrarea adecvată a participațiilor minoritare și obţinerea de lichiditati din emisiunea de obligațiuni, valorificarea anumitor active, dividende și alte surse atrase în proiectele de investiții, se precizează în Programul de guvernare al cabinetului Grindeanu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.