Guvernul a dat și tot el a luat. Perioada de alertă continuă, nu și facilitățile pe timpul pandemiei Covid-19. Consumatorii de energie rău-platnici vor fi deconectați, dar nu mai devreme de 90 de zile

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Guvernul a dat și tot el a luat. Perioada de alertă continuă, nu și facilitățile pe timpul pandemiei Covid-19. Consumatorii de energie rău-platnici vor fi deconectați, dar nu mai devreme de 90 de zile
  • Ultima oră:

Astăzi, s-a decis prelungirea stării de alertă, nu și acordarea în continuare a facilităților pentru consumatori casnici și industriali la plata facturilor de energie și gaze. Guvernul a aprobat, astăzi, 5 august, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu alte 30 de zile, a anunţat premierul Florin Cîţu. Măsura a fost luată după o ședință de lucru cu CNSU, la sediul Guvernului. Tot astăzi Cabinetul Cîțu a aprobat Ordonanța de urgență, inițiată de Ministerul Energiei, care are drept scop abrogarea prevederilor art. 72, alin (1) din Ordonanței de Urgență nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative care permit – în condiții contractuale reglementate – deconectarea clienților finali rău-platnici.

  • Peste 200.000 consumatori nu și-au achitat facturile la energie și gaze în pandemie. Operatorii reclamă datorii restante de 249 milioane lei.

Gata cu facilitățile pe perioada stării de alertă! Guvernul va  aproba, în ședința de astăzi, 5 august, Ordonanța de urgență, inițiată de Ministerul Energiei, care are drept scop abrogarea prevederilor art. 72, alin (1) din Ordonanței de Urgență nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative care permit – în condiții contractuale reglementate – deconectarea clienților finali rău-platnici.

Conform cifrelor prezentate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, AFEER – Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din Romania și ACUE – Federația Asociaților Companiilor de Utilități din România, numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale înregistrat în perioada vizată de amânarea debranșărilor/deconectărilor a ajuns la circa 209.000,  cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 mil. lei la sfârșitul lunii mai a.c. Numărul clienților care nu și-au achitat facturile de energie electrică și nu au putut fi deconectați este de circa 173.000 la finalul lunii iunie a.c.

Potrivit noii OUG, articolul 72 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020, alineatul (1) se abrogă.

Operatorii nu vor putea însă să debranșeze rău-platnicii mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoarea a OUG, care prevede: Sistarea prestării serviciilor în domeniile energie electrică și/sau de gaze naturale corespunzătoare neachitării debitelor restante înregistrate de clienții finali pe perioada aplicării prevederilor art. 72 nu se poate realiza mai devreme de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Aplicarea unor facilități pentru consumatorii casnici și noncasnici începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, a produs arierate în economie datorită comportamentului adoptat de către o parte dintre aceștia  care au acumulat restanțe la plata energiei electrice și gazelor naturale, ce  nu mai pot fi susținute de către furnizorii acestor servicii, argumentează inițiatorii noii OUG.

Permanentizarea facilităților poate conduce la prejudicii majore în lanț în intreaga economie, motiv pentru care se consideră că este o  situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, se specifică în nota de fundamentare.

Citește și:

https://www.investenergy.ro/peste-200-000-consumatori-nu-si-au-achitat-facturile-la-energie-si-gaze-in-pandemie-operatorii-reclama-datorii-restante-de-249-milioane-lei-gata-cu-facilitatile-oug-in-consultare-publica-clientii/


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *