Guvernul va aproba noi reglementări pentru stocare și prosumatori. Ministerul Energiei propune eliminarea dublei taxare a energiei stocate. Va exista obligația auditării cibernetice a sistemelor și rețelelor informatice asociate centralelor electrice fotovoltaice și a invertoarelor

Publicat pe Categorii Business, Eolian, Esential, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Regenerabile Eolian Guvernul va aproba noi reglementări pentru stocare și prosumatori. Ministerul Energiei propune eliminarea dublei taxare a energiei stocate. Va exista obligația auditării cibernetice a sistemelor și rețelelor informatice asociate centralelor electrice fotovoltaice și a invertoarelor

Ministerul Energiei vine cu noi reglementări pentru stocare și prosumatori. Un proiect de OUG referitor la stocarea energiei este în consultare publică, respectiv OUG pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012,  precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Potrivit actului normativ, se propune eliminarea dublei taxare a energiei stocate. În prezent, energia stocată este supusă taxării atât la preluarea din SEN, cât și la reintroducerea ei în sistem, ceea ce descurajează dezvoltarea capacităților de stocare. OUG elimină aceste taxe duble, scutind operatorii de stocare de la plata contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență și a altor tarife de transport și distribuție aplicate în mod repetat.

Proiectul de OUG susține și dezvoltarea unor soluții inovatoare de stocare sezonieră, care să permită echilibrarea fluxurilor de energie între perioadele de supraproducție (ex. energie regenerabilă din surse eoliene și solare) și perioadele de consum ridicat. Aceste măsuri vor contribui la stabilitatea prețurilor și la reducerea dependenței de importurile de energie, în special în perioadele critice, precizează Ministerul Energiei.

Sursă foto: EFdeN

Apar noi reglementări pentru operatorii instalațiilor de stocare, precum scutirea de la plata tarifelor pentru serviciul de transport, serviciile de sistem și contribuția pentru cogenerare, atât pentru energia preluată pentru stocare, cât și pentru energia reintrodusă în SEN.

De asemenea, apar reglementări pentru prosumatori și invertoare. Proiectul introduce și modificări care afectează prosumatorii, acei producători de energie regenerabilă care injectează energie în rețea. Se stabilesc noi obligații pentru operatorii de rețea în ceea ce privește gestionarea invertoarelor și reglementarea parametrilor tehnici, inclusiv dreptul de a reduce la zero puterea injectată în rețea în caz de nerespectare repetată a acestor parametri. Aceste măsuri sunt esențiale pentru stabilitatea tehnică a rețelei în contextul integrării tot mai mari de surse regenerabile, susține Ministerul Energiei.

La solicitarea Ministerului Energiei, terenurile aparținând lacurilor de acumulare permanente a căror execuţie a fost finanţată din fonduri alocate de la bugetul de stat, trec în administrarea acestuia, cu avizul autoritatii publice centrale în domeniul apelor, în scopul  concesionării sau subconcesionarii  pentru dezvoltarea capacităților de stocare de energie, în conformitate cu prevederile stabilite prin reglementările aplicabile.

Important de știut! Proiectul de OUG, inițiat de Ministerul Energiei, propune inclusiv obligația auditării cibernetice anuale și periodice a invertoarelor și tuturor sistemelor și rețelelor informatice asociate centralelor electrice fotovoltaice, în condițiile stabilite prin ordin comun al președintelui ANRE și al directorului Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

Ministerul Energiei explică: “Motivul este generat de constatări privind existența unor invertoare fotovoltaice și controlere energetice cu materii prime din China care sunt frecvent echipate cu firmware care transmit date către terți (din spațiul asiatic) fără ca utilizatorul să știe și care poate permit atacatorilor să preia controlul asupra dispozitivului/ rețelei energetice. Aceste dispozitive, conectate la rețele locale, pot fi vulnerabile la spionaj dacă sunt compromise. Ele transmit date despre consumul de energie, iar în scenarii nefericite, pot fi manipulate pentru a trimite aceste date către actori rău intenționați. Există date și informații clare că unele invertoare și controle de energie pentru panourile solare, produse în China, ar putea avea software care permite monitorizarea de la distanță a consumului și producției energetice. Printre modalitățile de colectare și transmitere a datelor din invertoare și controlere de energie  în China s-au numărat: dispozitive IoT (Internet of Things) și module de comunicație precum modemuri GSM, module Wi-Fi, Bluetooth, sau tehnologii Zigbee/Z-Wave”.

Auditul de securitate cibernetică este o componentă esențială a gestionării riscurilor cibernetice. Având în vedere vulnerabilitățile crescute ale sectorului energetic, introducerea auditului ca o condiție obligatorie pentru accesarea fondurilor publice este o măsură necesară pentru a asigura protecția infrastructurii critice. Auditul va garanta că operatorii din sectorul energetic adoptă măsuri adecvate și eficiente de securitate cibernetică, prevenind astfel eventualele atacuri care ar putea perturba funcționarea sistemelor energetice, susține ministerul, în nota de fundamentare a actului normativ.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *