Havrileț: Ținta României de energie regenerabilă – 32% pentru 2030

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Havrileț: Ținta României de energie regenerabilă – 32% pentru 2030

România şi-a propus pentru 2030 să atingă o ţintă de energie regenerabilă de 32% din consum, faţă de 24% în prezent, a declarat Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei, la conferința Energy Transition 2018, organizată de RWEA și WindEurope. El a apreciat că factura consumatorilor va fi mai mică, preţul echipamentelor fiind în scădere.

“Ţinta României va fi de 32% pentru 2030. Având în vedere că deja am depăşit cu 4% ţinta pentru anul 2020, încă 8% în următorii 12 ani este foarte posibil să fie instalaţi şi fără un suport financiar deosebit”, a spus reprezentantul Ministerului Energiei, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, costurile în acest sector au scăzut foarte mult, de la 1,5 milioane de euro pe MW eolian instalat în 2007, la 600.000-700.000 de euro în prezent, ceea ce înseamnă că deja există competiţie între sistemele de producţie de energie electrică, surse clasice şi energie regenerabilă, fără să mai fie nevoie de un ajutor de genul certificatelor verzi.

“România stă foarte bine la capitolul energie regenerabilă şi de aici problemele pe care le avem cu gestionarea ei. Uneori, când bate vântul foarte tare, o parte din energie se pierde, nu poate fi integrată în sistemul naţional. Tocmai de aceea se impun investiţii în stocarea de energie electrică, în baterii sau în alte forme de stocare”, a continuat oficialul ministerial, potrivit Agerpres, susținând necesitatea reglementărilor în acest sens.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *