HG, în dezbatere publică: Ministerul Energiei vrea suspendarea calendarului de liberalizare a pieței gazelor până la 31 martie 2017

Publicat pe Categorii Info Legislativ, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Legislativ HG, în dezbatere publică: Ministerul Energiei vrea suspendarea calendarului de liberalizare a pieței gazelor până la 31 martie 2017

Reprezentanții Ministerului Energiei propun suspendarea calendarului de liberalizare a pieței gazelor pe perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017. Un proiect de hotărâre de guvern a fost lansat în dezbatere publică și poate fi consultat pe site-ul ministerului.

gaze„Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 488 / 2015 privind stabilirea prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației în perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2021, se suspendă pe perioada 1 iulie 2016 — 31 martie 2017”, se precizează în propiectul propus de minister.

În perioada 1 iulie 2016 — 31 martie 2017, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației este de 60 lei/MWh, propune Ministerul Energiei, asigurând astfel un preţul al gazelor pentru populaţie neschimbat.

Minsiterul Energiei solicită ANRE trebuie să realizeze o analiză, până la 1 martie 2017, privind prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică.

„Schimbările neprevăzute de pe piața resurselor energetice primare, începând cu declinul abrupt al prețurilor la țiței din ultima perioadă, au generat o conjunctură deosebită în piața românească de gaze naturale, unde prețurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar și cu acceptul Comisiei Europene și al instituțiilor financiare internaționale, au devenit comparabile și, uneori, chiar mai mari față de prețurile pieței”, se afirmă în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Conform actualului calendar de liberalizare, de la 1 iulie 2016 prețul gazelor de producție internă pentru consumatorii casnici și pentru termocentrale ar fi trebuit să crească cu 10%, de la 60 de lei pe MWh, la 66 de lei pe MWh.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *