Hidroelectrica a retehnologizat hidroagregatul 2 al CHE Berești

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Hidroelectrica a retehnologizat hidroagregatul 2 al CHE Berești

Astăzi,13 decembrie 2018, Hidroelectrica a pus în funcțiune Hidroagregatul 2 (HA2) de la Centrala Hidroelectrică (CHE) Berești, după efectuarea unor ample lucrări de modernizare. Inaugurarea s-a făcut în prezența domnului Robert Tudorache, secretar de Stat în Ministerul Energiei, a domnului Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, a reprezentanților autorităților locale, a echipei de proiect și a reprezentanților contractorului și ai subcontractorului.

Investiția, care oferă un nou ciclu de viață pentru HA2, se ridică la valoarea de 18.231.069,34 lei și a fost realizată cu SSH Hidroserv. Lucrările au fost adjudecate de prestator ca urmare a parcurgerii unei proceduri concurențiale cu doi participanți.

Modernizarea a urmărit implementarea de soluții tehnologice de ultimă oră care să conducă la îmbunătățirea parametrilor generali de funcţionare, creșterea gradului de automatizare și a siguranței în exploatare a centralei.

”Ne aflăm astăzi într-un moment important, în prima zi a unui nou ciclu tehnologic pentru hidroagregatul 2 al CHE Berești. În general se vorbește despre investiții la modul viitor, dar iată că lucrurile se întâmplă pentru noi acum. Ne propunem să continuăm investițiile, astfel încât să securizăm portofoliul actual. Nu ne putem gândi la dezvoltare și extindere fără să ne asigurăm că păstrăm ceea ce avem. În ceea ce privește investițiile, pot să vă spun cu certitudine că fiecare pas contează. Important este să ne mobilizăm, să depășim barierele cu care ne confruntăm”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

CHE Bereşti este o centrala de tip baraj, amplasată pe cursul râului Siret la circa 4 km aval de localitatea Bereşti, echipată cu doua hidroagregate (2x 21,75MW), cu turbine hidraulice tip Kaplan vertical KVB 26-17,7, având Qi = 165m3/s şi Hmax=18.3 m. Centrala Bereşti are o producţie medie anuală de energie de 110 GWh.

La sfârşitul anului 2014 hidroagregatul numărul 2  însuma circa 107.283 ore de funcţionare de la punerea în funcțiune, rezultând o medie de 3.832 ore de funcţionare pe an. Hidrogeneratorul de 28,54 MVA este fabricat la UCM Reşiţa şi a funcționat din 1986 fără înlocuire de bobinaj sau alte reparații majore.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.