Hidroelectrica are bani și dorește să facă investiții în regenerabile. Un buget de 300 milioane de euro a fost repartizat/păstrat pentru astfel de investiții, chiar dacă acționarii s-au pronunțat împotrivă.
Surse de pe piața energiei ne-au declarat că șefii de la Hidroelectrica și-au exprimat interesul pentru a achiziționa un parc eolian de la CEZ sau Verbund. Au fost întâlniri între reprezentanții companiilor vizate, Hidroelectrica având pregătite oferte de preț , dar nu s-au purtat negocieri, atât CEZ, dar mai ales Verbund nedorind să vândă în acest moment, potrivit surselor apropiate celor trei societăți.
Strategia de identificare și analiză a oportunităților de investiții în sectorul regenerabilelor nu a fost aprobată de acționarii Hidroelectrica, motiv pentru care demersurile de achiziție sau/și realizare de capacități noi de producție din alte surse regenerabile (eolian, solar, biomasă) au fost stopate, însă se dorește reluarea acestora.
Unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul energiei regenerabile – Verbund este prezent în România cu centrale eoliene în zona Rahman-Casimcea, jud. Tulcea. Reprezentanții companiei nu au anunțat – oficial – că au planuri de vânzare, chiar dacă anul trecut a fost încheiat cu pierderi, aceeași situație înregistrându-se și în acest an. Veniturile Verbund în România au scăzut urmare a intervențiilor autorităţilor pe piaţa certificatelor verzi şi surplusului masiv de certificate.
În schimb, cehii de la CEZ și-au anunțat intenția de vânzare integrală sau a unei participaţii minoritare la parcul eolian deținut în România, la Fântânele şi Cogealac, însă – între timp – s-au răzgândit. Martin Zmelik, directorul general al CEZ România, a declarat recent că CEZ nu derulează un proces activ de vânzare a parcului eolian, nemaifiind interes pentru a căuta activ pe piață un cumpărător, fiind focusați pe consolidarea activității. Oficialul companiei a admis că dacă cineva îi abordează pentru a discuta, este un principiu de afaceri să accepte, însă pentru moment nu se află în discuții de vânzare.
Proiectele eoliene ale CEZ, cu o capacitate de 600 MW, sunt controlate prin intermediul a două companii, Tomis Team, prin care este administrat parcul Fântânele de 347,5 MW, şi Ovidiu Development, care administrează parcul Cogealac de 252,2 MW. Parcul eolian deţinut în România, la Fântânele şi Cogealac, este evaluat de grupul ceh la 1,1 miliarde de euro.
Foto: sursa CEZ
Adica proiectele hidro s-au terminat, iar in Tarnita sa investeasca doar idiotii….