- Conducerea Hidroelectrica: Modificările legislative și diminuarea accentuata a prețurilor la energia electrică au condus la necesitatea revizuirii Bugetului de venituri și cheltuieli aprobat al societății
Rectificare de buget la Hidroelectrica. Conducerea companiei a pregătit o notă de fundamentare a proiectului de buget de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2024, care va fi supusă aprobării acționarilor la finele lunii iunie.
Potrivit BVC rectificat, se estimează un profit mai mic cu 14%, comparativ cu varianta inițială aprobată, cauzele invocate fiind ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli. Astfel, Hidroelectrica estimează un profit net de 4,15 miliarde lei pentru 2024.
Rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli al S.P.E.E.H Hidroelectrica se impune ca urmare a influenței recente, neprevazută și semnificativă, a unor modificari legislative și factori externi care afectează situatia financiara a societății. Recentele modificari legislative aduse de Ordonanța de urgenta nr. 31 din 28 martie 2024 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, de Ordonanta de urgenta nr. 32/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale, precum și diminuarea accentuata a prețurilor la energia electrică, atât pe plan local, cât și în piața interconectată europeană au condus la necesitatea revizuirii Bugetului de venituri și cheltuieli aprobat al societății, se precizează în documentul citat.

Sursă foto: facebook Hidroelectrica
Veniturile totale din exploatare sunt rectificate în scădere cu 6% față de nivelul aprobat inițial ca urmare a diminuării pretului mediu de vânzare a energiei electrice cu 12%, diminuare compensată de creșterea cantității de energie electrică prognozată a fi vândută în anul 2024 cu 4%.
În notă se prezintă:
Impactul reducerii pretului de vanzare prin intermediul MACEE de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh incepand cu luna aprilie 2024, masura aprobata prin OUG nr. 32/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale asupra reducerii veniturilor este de 19% (159 mil lei).
De asemenea, pretul mediu de vanzare pe PZU in perioada ianuarie-aprilie 2024 a fost de 397 lei/MWh, cu 22% sub pretul mediu bugetat initial pentru intreg anul 2024, ceea ce conduce si la diminuarea veniturilor in segmentul de furnizare, ca urmare a unei scaderi generale a preturilor ofertate de catre furnizori. Toate acestea conduc la reconsiderarea si adaptarea preturilor de vanzare la contextul actual de piata, preturi folosite in estimarea veniturilor.
Cheltuielile de exploatare sunt rectificate în crestere cu 5% față de nivelul aprobat initial, 263.050 mii lei în valoare absolută.
Conform BVC revizuit, cheltuielile pentru investiții au fost rectificate în scădere cu 20% față de nivelul aprobat.
Volatilitatea înregistrată în piață și conditiile punctuale ale fiecărui proiect analizat pe de-o parte, iar pe de altă parte, angajamentul nostru de a aloca capital către investiții cu rentabilitate mai mare decât costul capitalului companiei este evidențiată în ajustarea prezentată, se prezintă în documentul Hidroelectrica.