Hidroelectrica se judecă cu ANRE într-un dosar din 2019 privind cantitatea de energie pe care a fost obligată să o vândă pe piața reglementată. La cererea Autorității, instanța a introdus în cauză și furnizorii de ultimă instanță CEZ Vânzare, Enel Energie, E.ON Energie, Electrica Furnizare

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Hidroelectrica se judecă cu ANRE într-un dosar din 2019 privind cantitatea de energie pe care a fost obligată să o vândă pe piața reglementată. La cererea Autorității, instanța a introdus în cauză și furnizorii de ultimă instanță CEZ Vânzare, Enel Energie, E.ON Energie, Electrica Furnizare
  • Conform unei analize preliminară a pretențiilor Hidroelectrica, rezultă că pentru contractele încheiate cu Electrica Furnizare, diferențele ar fi în cuantum de aproximativ 77,85 milioane lei

Hidroelectrica se judecă cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), într-un dosar ce datează din 2019. Compania solicită anularea deciziei (din februarie 2019) prin care Autoritatea a stabilit cantitatea de energie electrică pe care Hidroelectrica a fost obligată să o livreze, în 2019, pe piața reglementată, precum și prețurile de vânzare a acesteia.

Electrica Furnizare, filială a Electrica, a fost introdusă în cauza ce face obiectul dosarului 1927/2/2019 (Curtea de Apel București) în calitate de intervenient forțat (pârât), cauză în care a fost citată pentru termenul din 23 octombrie 2023, potrivit unei informări a Electrica transmisă BVB.

Printro cerere de intervenție formulată în cauză, ANRE a solicitat introducerea în dosar a următorilor FUI: CEZ Vânzare S.A., Enel Energie S.A. (cu zonele licențiate Banat și Dobrogea), Enel Energie Muntenia S.A., E.ON Energie România S.A., Electrica Furnizare S.A. (cu sucursalele sale Electrica Furnizare Muntenia Nord, Electrica Furnizare Transilvania Sud, Electrica Furnizare Transilvania Nord). Instanța a admis cererea de introducere în cauză a furnizorilor de ultimă instanță (FUI), informează Electrica. Litigiul este in proces de evaluare in cadrul departamentului juridic al grupului Electrica.

Potrivit informării Electrica, dintr-o analiză preliminară a pretențiilor Hidroelectrica, rezultă că pentru contractele încheiate cu Electrica Furnizare, diferențele ar fi în cuantum de aproximativ 77,85 milioane lei. Față de capetele de cerere din acțiunea judiciară, rezultă că pentru Electrica Furnizare prezintă relevanță situația în care instanța ar dispune obligarea ANRE la emiterea unei noi Decizii privind prețul reglementat pentru energia achiziționată de Electrica Furnizare de la SPEEH Hidroelectrica în perioada 1 martie 2019 – 31 decembrie 2019 pe bază de contracte reglementate, deoarece această soluție a instanței, dublată de emiterea unei noi Decizii a ANRE, ar putea conduce la declanșarea altor litigii privind situația acestor contracte și în legătură cu diferențele de preț reglementat, precizează Electrica.

Hidroelectrica prezintă astfel situația în prospectul de ofertă publica din iunie 2023: „Soluționarea cauzei (1927/2/2019) este influențată semnilicativ de soluția pronunțată de instanță pentru contestația formulată de Hidroelectrica împotriva Ordinului ANRE nr. 10/2019 privind aprobarea metodologiei de stabilire a prețurilor (dosarul nr. 1170/2/2019). Deoarece contestația, care a facut obiectul dosarului nr. 1170/2/2019, a fost respinsă prin decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justitie, Hidroelectrica anticipează că și decizia în dosarul nr. 1927/2/2019 va fi nefavorabilă”.

Dosarul în cauză are ca obiect cererea introdusă SPEEH Hidroelectrica în contradictoriu cu ANRE, prin care compania a solicitat:

  • anularea parțială a Deciziei Presedintelui ANRE nr. 324/25.02.2019 privind stabilirea preturilor reglementate pentru energia electrică livrata și a cantităților de energie electrica vândute pe baza de contracte reglementate în perioada 01 martie 2019 – 31 decembrie 2019 de către SPEEH Hidroelectrica;
  • emiterea unei Decizii prin care să se aprobe pretul reglementat pentru energia electrică vânduta de SPEEH Hidroelectrica, în perioada 1 martie 2019 – 31 decembrie 2019, pe bază de contracte reglementate încheiate cu furnizorii de ultimă  instanță cu respectarea dispozițiilor legale;
  • plata către Hidroelectrica a sumelor reprezentând prejudiciul suferit ca urmare a efectelor Deciziei Președintelui ANRE nr. 324/25.02.2019, sumă la care se adaugă dobânda legală raportata la pierderea suferită, prejudiciu aferent perioadei 1 martie 2019 – 31 decembrie 2019.

La o dezbatere cu ANRE pe marginea proiectului de Metodologie de stabilire a cantităților de energie destinate alimentării consumatorilor casnici și a prețurilor reglementate ale acestora, în 2019, reprezentanții Hidroelectrica au atras atenția că marja de profit reglementată de 5% stabilită de Autoritate va afecta puternic investițiile în unitățile de producere.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *