Iancu exclude scumpirea gazelor cu 10% de la 1 iulie

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Iancu exclude scumpirea gazelor cu 10% de la 1 iulie

Președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, exclude o creșterea prețului la gazele naturale cu 10% de la 1 iulie  pe motiv că prețurile pe piața liberă sunt în continuă scădere. “Pot să vă spun cu siguranță că nu poți crește de la 60 la 66 de lei pe MWh de la 1 iulie. Este exclus. Ce poți să faci este să menții 60 de lei sau să respecți trendul de scădere în continuare al prețului gazelor naturale la producător. Deci exclus să se respecte calendarul cu preț stabilit în prealabil, respectiv o creștere de la 60 la 66 de lei”, a declarat Iulian  Iancu, în cadrul Energy Business Summit, scrie Agerpres.

iulian_iancu_33996200S-a juns astăzi într-o situație paradoxală: prețul pieței este de 63 de lei pe MWh la gaze, iar producătorul român vinde cu 72 de lei. Mai mult, producătorul, prin ceea ce și-a asumat Guvernul, se așteaptă ca prețurile să crească de la 60 de lei la 66 de lei la 1 iulie pentru consumatorul casnic, apoi la 72 de lei și așa mai departe. Ce legătură mai mare cu realitatea?, s-a întrebat deputatul. Potrivit acestuia, situația este echivalentă cu un ajutor de stat acordat producătorilor interni de gaze, în condițiile în care prețul reglementat este mai mare decât cel al pieței, relatează Agerpres.

Daniel Chilea, directorul Direcției Reglementare-Monitorizare Piață Gaze Naturale din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) a comunicat că  ANRE discută în prezent cu Ministerul Energiei privind prețul gazelor de la 1 iulie.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.