În așteptarea răspunsului de la Comisia Europeană, CE Oltenia cere încă o prelungire a perioadei de acordare a împrumutului de 251 milioane euro

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic În așteptarea răspunsului de la Comisia Europeană, CE Oltenia cere încă o prelungire a perioadei de acordare a împrumutului de 251 milioane euro

Directoratul CE Oltenia cere aprobarea acționarilor, în ședința AGA programată pe 11 februarie, pentru prelungirea perioadei de acordare a împrumutului de 251.046 mii euro, cu titlu de ajutor de stat individual pentru salvare, până la data de 31 martie 2021, dar nu mai mult de data aprobării de către Comisia Europeană a planului de restructurare.

Solicitarea de prelungire a perioadei de acordare a împrumutului vine ca urmare a faptului că nu s-a primit aprobare din partea Comisiei Europene pentru planul de restructurare. În baza acestuia, Ministerul Energiei, la cererea CE Oltenia, va solicita Ministerului Finanțelor prelungirea perioadei de acordare a împrumutului, prin act adițional la convenția de împrumut.

Perioada de acordare a împrumutului a mai fost prelungită cu 3 luni, până la data de 31 decembrie 2020.

Guvernul a aprobat, în data de 18 noiembrie, un Memorandum pentru încadrarea ajutorului de stat pentru restructurarea CE Oltenia în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român, în perioada 2021-2025. Notificarea către Comisia Europeană a fost transmisă pe 4 decembrie 2020.

Se ia în calcul și riscul de rambursare integrală a împrumutului acordat CE Oltenia de Ministerul Finanțelor în situația în care nu se va obține aprobarea Planului de restructurare din partea Comisiei Europene, potrivit documentului ce urmează a fi prezentat acționarilor și supraveghetorilor companiei.

”Demersul de aprobare a Planului de restructurare și decarbonare urmează un parcurs procedural fără sincope pentru că autoritățile române au acționat prompt, astfel încât Comisia Europeană să aibă la dispoziție toate documentele și informațiile necesare. Această nouă etapă dovedește, așa cum am mai spus, că Planul de restructurare și decarbonare este robust și pragmatic, se bazează pe resurse importante pe care le vom folosi pentru a eficientiza activitatea complexului”, a declarat, recent, Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia.

Costul total al implementării Planului de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, prevăzut a se derula în perioada 2021 – 2025, este de aproximativ 3,5 miliarde de euro și presupune investiții pentru diversificarea surselor de energie, modernizarea activelor existente și protecția mediului, precum și cheltuieli pentru eficientizarea activității companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *