Mai multe țări membre a Uniunii Europene îndeamnă Bruxelles-ul să stimuleze construcția de reactoare modulare mici. În timp ce impulsul crește odată cu inițiativa Comisiei Europene de a forma o alianță industrială la summit-ul nuclear din Slovacia din această săptămână, asociația industriei electrice europene – Eurelectric, a lansat astăzi un nou document de poziție în sprijinul reactoarelor modulare mici (SMR).
Demersul Eurelectric vine în contextual în care Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) și NuScale au anunțat că au decis să oprească proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni, din cauza costurilor mari, potrivit unui comunicat de presă.
![](https://www.investenergy.ro/wp-content/uploads/2023/11/SMR-plus-Doicesti-1024x576.jpg)
Eurelectric prezintă beneficiile SMR:
- Este o tehnologie fermă fără carbon, cu termene de construcție relativ scurte datorită standardizării și construcției modulare a unităților SMR prefabricate.
- Pot îmbunătăți securitatea și fiabilitatea sursei de alimentare. Asigurarea securității energetice într-un sistem care este practic fără fosile, cu cote mari de surse regenerabile, creează o nevoie masivă de generare fermă și dispecerabilă. SMR-urile pot răspunde acestei nevoi prin completarea surselor regenerabile variabile cu generarea lor flexibilă.
- Sunt, de asemenea, potrivite pentru sisteme de alimentare mai mici, precum și pentru micro-rețele. Acestea pot fi utilizate în locații în care centralele termice convenționale au funcționat anterior, deschizând posibilitatea de a reutiliza sau transforma actualele site-uri de cărbune și nucleare cu conexiuni la rețea, acces la alimentare cu apă, precum și infrastructură de transport și logistică.
- Contribuie nu numai la decarbonizarea și electrificarea europeană pe scară largă, ci și la competitivitatea industrială prin sprijinirea creării de noi locuri de muncă cu înaltă calificare și a cercetării academice de vârf. Într-un mediu global mai competitiv, acest lucru poate contribui, de asemenea, la menținerea unei mai mari valori economice a viitoarei energie nucleară în UE.
Includerea tehnologiilor nucleare în lista tehnologiilor net-zero din Actul Net-Zero Industry (NZIA) este un prim pas binevenit. În continuare, solicităm Comisiei Europene să permită reactoare modulare mici printr-o abordare holistică la nivelul UE, neutră din punct de vedere tehnologic, cu condiții egale și condiții echitabile pentru generarea de energie electrică din surse regenerabile și fără carbon, se precizează în documentul de poziție al Eurelectric.
Prezentăm documentul de poziție al Eurelectric:
Această tehnologie ar trebui să fie recunoscută în mod corespunzător în toate inițiativele, directivele și reglementările actuale și viitoare de politică industrială și energetică în curs de revizuire sau care urmează să fie modificate. Reglementarea eficientă, extinderea infrastructurii electrice și decarbonizarea industrială, precum și un accent reînnoit pe inovare și cultivarea competențelor esențiale sunt toate condițiile esențiale. Un lanț european de aprovizionare competitiv și o piață de furnizori de tehnologii, componente și competențe de implementare a SMR trebuie, de asemenea, încurajate, sunt solicitările Eurelectric.
Eurelectric – Asociația Uniunea industriei energetice europene, care reprezintă peste 3500 de companii de energie din întreaga Europă – a solicitat dezvoltarea unor cerințe specifice la nivelul Uniunii Europene pentru a permite utilizarea unor reactoare modulare mici în tranziția energetică în curs, încă din noiembrie 2020. Asociația încurajează Comisia Europeană să includă această opțiune tehnologică în planificarea strategică în domeniul politicilor energetice, climatice și de transport, ca soluție alternativă la combustibilii fosili.
Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/eurelectric-solicita-dezvoltarea-unor-cerinte-specifice-la-nivelul-ue-pentru-a-permite-utilizarea-unor-reactoare-modulare-mici-in-tranzitia-energetica/