Încă 2 proiecte de ordin ANRE pentru OUG 114, în consultare publică. Preţurile la energie pentru populaţie, menținute “la un nivel relativ constant” timp de 3 ani. Hidroelectrica și Nuclearelectrica, obligate să livreze 65% din producție către FUI

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Încă 2 proiecte de ordin ANRE pentru OUG 114, în consultare publică. Preţurile la energie pentru populaţie, menținute “la un nivel relativ constant” timp de 3 ani. Hidroelectrica și Nuclearelectrica, obligate să livreze 65% din producție către FUI

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE și-a făcut datoria: după elaborarea Ordinului și metodologiei privind contribuția bănească de 2% din cifra de afaceri a operatorilor din energie, vine cu încă două proiecte de ordin și completează pachetul de reglementări aplicabile începând cu 1 martie 2019, timp de 3 ani, care au ca obiectiv asigurarea furnizării de energie electrică pentru clienții casnici ai furnizorilor de ultimă instanță în condiții reglementate.

Este vorba despre metodologia de stabilire a tarifelor reglementate și a prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali și contractul-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiat între producătorii de energie electrică și furnizorii de ultimă instanță. Toate cele trei proiecte de ordin sunt în consultare publică. Potrivit OUG 114/2018, „pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienţii casnici, furnizarea de energie electrică se realizează în condiţii reglementate, de către ANRE”.

Așadar, reglementatorul obligă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, dar și alți producători de energie, respectiv centralele în cogenerare care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus, să livreze Furnizorilor de Ultimă Instanță (FUI) energia electrică necesară alimentării tuturor clienților casnici la un preț constând în costul de producție plus un profit reglementat de 5%. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor oferi pe piaţa reglementată până la 65% din producţie.

„Obligaţiile de vânzare a unor cantităţi ferme de energie electrică pe bază de contracte reglementate sunt stabilite de ANRE în ordinea ascendentă a preţurilor determinate pe baza prezentei metodologii: pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri nuclearelectrice şi/sau hidroelectrice dispecerizabile; pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri dispecerizabile în cogenerare, care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus; pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri dispecerizabile termoelectrice, altele decât cele care se încadrează în prevederile lit. b)”, se precizează în proiectul de ordin ANRE.

În nota de fundamentare, se specifică că scopul reglementării este “menținerea tarifelor aplicate clienților casnici de către furnizorii de ultimă instanță pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 28 februarie 2022, la un nivel relativ constant”.

Practic, prețurile pentru populație vor fi ținute sub control de ANRE timp de 3 ani. Este o măsură populistă a PSD, care însă nu are susținere cât timp companiile sunt suprataxate și nu vor reuși să facă investițiile necesare pentru o bună funcționare, în siguranță, a întreg sistemului energetic, au avertizat specialiștii.

Citește și: La loc comanda! OUG 114, România se reîntoarce la situaţia anterioară liberalizării. Misiune dificilă pentru ANRE: Să mențină o piață de energie funcțională!

Cu speranța că se mai poate schimba ceva, participanții la piața energiei pot veni cu observații și propuneri la cele 3 proiecte de ordin ANRE aflate în consultare publică.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *