Începe FOREN 2016: 11 evenimente, 4 mese rotunde, 5 sesiuni de comunicări științifice, o expoziție tehnică. 200 speakeri, 600 participanți

Publicat pe Categorii Actual, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Începe FOREN 2016: 11 evenimente, 4 mese rotunde, 5 sesiuni de comunicări științifice, o expoziție tehnică. 200 speakeri, 600 participanți

Principalii decidenți economici și politici din România și țările din centrul și sud-estul Europei participă la cea de-a 13-a ediție a FOREN 2016, Forumul Regional al Energiei din regiunea Central-Est Europeană, organizat de Asociația Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, în perioada 12-16 iunie 2016, la Vox Maris Grand Resort, Costinești.

foren

Cu tema «Energie sigură și sustenabilă pentru regiune», FOREN 2016 reunește decidenți economici și politici și specialiști de înaltă clasă și va analiza subiecte privind cele mai noi dezvoltări tehnologice în domeniul energetic, perspectivele de viitor ale sectorului de energie electrică, petrol și gaze naturale, cărbune, energie nucleară, surse regenerabile de energie, precum și deciziile economice si politice necesare pentru energie sigură și sustenabilă în regiunea central și de sud-est a Europei.

În cadrul Sesiunii de Deschidere a FOREN 2016, care va avea loc astăzi, 12 iunie 2016, vor adresa cuvinte de salut: Dacian Cioloș, Prim Ministrul României, Victor Grigorescu, Ministrul Energiei, Elena Nekhaev, Director Programe în cadrul Coniliului Mondial al Energiei, Tudor Constantinescu, consilier principal la Directoratul General de Energie al Comisiei Europene, miniștrii români ai Economiei, Mediului, Educației, președinții autorităților naționale din domeniul energiei și resurselor minerale.

FOREN 2016 este un Forum Energetic de mare complexitate care cuprinde 11 Evenimente principale: Ziua Regională a Energiei, Doua  Keyote Addresses (KA), Conferința Trilema Energiei, patru mese Rotunde la nivel de Forum  (RTF), trei Workshopuri la nivel de Forum (WF), precum și  ce va prezenta realizări de ultimă ora ale firmelor din țară și din strainatate, precum și un interesant program tehnic și turistic

13428370_1566408150325814_7866680199521355791_n

Peste 200 vorbitori de cel mai înalt nivel vor răspunde celor mai presante probleme tehnice cu care se confruntă astazi industria regională a energiei, în cadrul celor cinci sesiuni de comunicări tehnice ale FOREN 2016, printre care:

  • Politici şi obiective naţionale pentru integrarea în politica UE în domeniile de Energie şi Mediu: Securitatea furnizarii de energie, accesibilitatea la energie, utilizari ale surselor regenerabile de energie, mecanisme financiare
  • Pieţe de energie: Operarea pe piaţă vs.cu planificare, probleme vs. performante, rolul operatorilor de sistem şi de distribuţie pe piaţa de energie, functionarea sistemului energetic roman in spatiul european
  • Eficienţă energetică: eficienta energetica in industrie, orase inteligente, conservarea / stocarea energiei, mobilitate electrica si infrastructură, noi probleme şi tendinţe
  • Petrol si gaze naturale (convenţionale şi neconvenţionale): industria de petrol si gaze – geologie si inginerie de zacamant, probleme economice si de siguranta / risc, tehnologii
  • Energia nucleară: reactorul CANDU, tehnologii noi pentru centrale nucleare
  • Cărbune şi tehnologii pentru cărbune curat: metode moderne de extractie, exploatare si depozitare, soluţii moderne pentru utilizarea produselor fosile de energie, aspecte de mediu.

În cadrul unor sesiuni speciale organizate în cadrul FOREN 2016 se vor analiza următoarele subiecte:

  • Uniunea Energetică a Europei Centrale şi de Est pentru integrare regională şi securitatea în alimentarea cu energie (Ziua Regionala a Energiei)
  • Politici europene de promovare a dezvoltării sustenabile a energiei (KA 1)
  • Reglementări privind concurenţa şi comercializarea pe Piaţa internă UE. Impactul preţurilor volatile ale energiei (KA 2)
  • Trilema energiei şi securitatea energetică (Conferinta Trilema energiei)
  • Soluţii inteligente pentru alimentarea cu energie a oraşelor inteligente (RTF1)
  • Opţiuni pentru mix-ul de combustibil în regiune, pe baza analizei de costuri pe întregul ciclu de viaţă (RTF 2)
  • Evoluţii în transportul energiei (ţiţei şi gaze naturale). Colaborarea la nivel de regiune (RTF 3)
  • Managementul, controlul şi monitorizarea calităţii energiei electrice. Aspecte privind echipamente şi servicii aferente (RTF 4)
  • Resurse umane pentru sistemele energetice (WF 1)
  • Eficienţă energetică, conservarea energiei. Transformarea potenţialului în realitate (WF 2)
  • Cercetare în domeniul energetic. Finanţare pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului energetic (WF 3).

Organizatorii FOREN 2016 estimează participarea la eveniment a peste 600 specialiști de marcă, lideri în domeniul energiei,  oficialități guvernamentale și locale, factori de decizie din marile companii și firme energetice din țară și din străinătate, reprezentați ai mediului academic și universitar, dezvoltatori, investitori. Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei adresează și pe această cale invitația tuturor companiilo, firmelor, organizațiilor, institutelor care activează în domeniul energiei și mediului să participe la acest eveniment important  în energetica regională.

Mesaje principale vor fi transmise participantilor FOREN 2016 privind:

– Asigurarea energiei necesară unei dezvoltări sustenabile a economiei, obiectiv principal al specialiştilor în domeniul energiei.

– Creşterea nivelului energiei utilizate decuplată de nivelul emisiilor de carbon care însoţesc aceste procese pentru realizarea obiectivelor UE privind decarbonarea proceselor din industrie.

– Dezvoltarea surselor regenerabile de energie şi asigurarea condiţiilor pentru utilizarea eficientă a acestora în mixul energetic in vedrea realizarii obiectivelor de reducere a poluării mediului ambiant.

– Creşterea eficienţei energetice in conditiile in care România are un potenţial important privind economisirea de energie care trebuie valorificat prin eforturile specialiştilor energeticieni

– Integrarea sistemului de energie din România cu sistemul european în vederea creşterii fiabilităţii şi a siguranţei în alimentarea cu energie a utilizatorilor.

– Pregătirea specialiştilor şi cercetărilor energeticieni, cu accent pe studii privind noi surse de energie, noi sisteme de stocare a energiei, utilizarea inteligentă a acesteia, realizarea condiţiilor pentru securitate şi accesibilitate energetică

– Acordarea unei atentii speciale accesului la energia modernă a tuturor locuitorilor din România si regiunea central-esteeuropeana, şi în special a celor din mediul rural.

Partenerii FOREN 2016 sunt: Adrem, Engie, Grup Servicii Petroliere, Romelectro, Romgaz. Arc Brasov, OMICRON,AOSR, ASTR, Petroleum Club of Romania.

Informații suplimentare privind FOREN 2016: AICI

Workshop internațional VLER la FOREN 2016

În cadrul FOREN 2016, va avea loc Workshop-ul Internațional VLER cu tema „Tinerii  energeticieni pregătiți pentru provocările energeticii de mâine”, în ziua de 14 iunie 2016. Organizat într-un stil inedit, workshopul VLER va evidenția cele mai actuale probleme ale energeticii de azi și de mâine, modul în care tinerii energeticieni sunt pregătiți să depășească provocările determinate de o schimbare reală a paradigmei energetice, pe baza unui set solid de valori care să vină în întâmpinarea evoluțiilor tehnologice în sectorul energie-mediu.

13139316_1554964148136881_4362993082704957734_n

Elementele inedite ale workshopului VLER vor fi stimularea și promovarea lucrului în echipă, relaționarea, cunoașterea și comunicarea între participanți, caracterul proactiv, atractiv, creativ si deschis al acestuia, precum și utilizarea unui facilitator de echipă, se precizează într-un comunicat transmis de echipa VLER. Subiectele abordate in cadrul workshopului sunt: geopolitica surselor de energie, energia digital, micii producători și consumatori (prosumers), tinerii și energia. Concluziile și recomandările workshopului VLER vor fi sinetizate într-un document final care va reprezenta „Declarația VLER la FOREN 2016” și va fi prezentată în cadrul Sesiunii de Închidere a FOREN 2016.

Beneficiind de mesaje introductive ce vor fi adresate de către dl. Einary Kisel, coordonator regional pentru Europa Centrală  și de Est- Consiliul Mondial al Energie,  dna. Corina Popescu, Secretar de Stat -Ministerul Energiei și dl. Iulian Iancu, președintele CNR-CME, Workshopul VLER va fi coordonat  de dna. Elena Ratcu-manager progam VLER și dl. Lucian Toma, coordonator tehnic VLER, iar cele patru sesiuni  tehnice vor fi conduse de dl. George Constantin (Romelectro-VLER), dl. Dorian Sidea (UPB-VLER), dra. Ioana Gafton (Ernst& Young-VLER) și dl. Claudiu Butacu (Solar Deathlon-VLER), cărora li se vor alătura  facilitatorii de echipă și echipele lor creative formate din cei mai activi membri VLER.

Ziua Regională a Energiei, pe 14 iunie

Principala reuniune a Forumului Regional al Energiei – FOREN este „Ziua Regională a Energiei”, ce va avea loc în data de 14 iunie, în organizarea CNR – CME şi companiei Romelectro, în parteneriat cu Ministerul Energiei. Tema aleasă în acest an pentru „Ziua Regională a Energiei” este „Uniunea Energetică a Europei Centrale şi de Est pentru integrare regională şi securitatea în alimentarea cu energie”. s-a dezbătut cele mai actuale tendințe din energetica regională, europeană, modială. La eveniment participă: Iulian Iancu, preşedinte CNR – CME, Einari Kisel, director pentru Europa al Consiliului Mondial al Energiei (CME), Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, Rodin Traicu, membru al Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale pentru securitatea energetică, Viorel Gafiţa, preşedinte Romelectro, Răzvan Nicolescu – ex-ministru al Energiei, Mihkel Harm, secretar general al CME Estonia, Octavian Lohan, membru în Directoratul Transelectrica, precum și alți reprezentanţi ai unor companii de stat şi private din sectorul energetic.

Printre temele de discuții sunt: „Politici naţionale şi regionale pentru satisfacerea necesarului de energie”, „Politici naţionale şi regionale privind dezvoltarea infrastructurilor de transport pentru energie şi interconectivitatea lor”, „Dezvoltarea structurilor energetice naţionale şi regionale pentru asigurarea securităţii  în alimentarea cu energie”, „Politici privind diversificarea resurselor energetice”, „Politici la nivel naţional şi regional privind energia nucleară, pe cărbune, gaz, regenerabile”, „Politici privind protecţia mediului ambiant” etc.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *