Râul Olt, poluat accidental cu apă de mină în zona minieră Bălan

Publicat pe Categorii Flux energetic, Mediu
Prima Pagina Actual Flux energetic Râul Olt, poluat accidental cu apă de mină în zona minieră Bălan

Un incident de mediu ce a constat în debusarea unei cantităti de apă de mină pe conductele de evacuare, montate în urma închiderii acesteia, poluând accidental râul Olt, a avut loc în data de 01.09.2015 din galeria Antoniu Sud Bălan, amplasată în cadrul perimetrului minier Bălan Central.

La fața locului s-au deplasat reprezentanți ai S.G.A. Harghita, S.C. Castrum Corporation S.R.L. si S.C. ACM Gorj S.R.L., fiind constatată atât o crestere a debitului apei de mina, cât și antrenarea mâlului din lucrările miniere, fapt ce a condus la colorarea în brun rosiatic a apei, se menționează într-un comunicat transmis de Societatea de Conservare și Închidere a Minelor – CONVERSMIN.

În prezent pentru monitorizarea incidentului au fost prelevate probe de apă, iar la fata locului s-a deplasat un reprezentant al S. C. Conversmin S.A., situatia fiind raportată operativ atât conducerii executive a societătii, cât și Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului.

Mina Bălan a fost aprobată la închidere prin H.G. 644/2007. Galeria Antoniu Sud face parte din cadrul perimetrului minier Bălan Central, obiectiv minier aflat în fosta administrare a C.N.C.A.F. MINVEST S.A. Deva, care a fost aprobat la închidere prin H.G. 720/1999. Lucrările de închidere si ecologizare a perimetrului minier Bălan Central au fost finalizate în anul 2003, fiind efectuate atât recepția la terminarea lucrărilor, cât si receptia finală a acestora. S.C. Castrum Corporation S.R.L. este operatorul economic ce execută lucrări de închidere si ecologizare la mina Bălan, iar S.C. ACM Gorj S.R.L. este societatea care asigură prestarea serviciilor de asistentă tehnică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *