Încurcată treabă legislația! Contractele bilaterale directe de energie electrică: permise explicit pentru unii, nu sunt interzise pentru alții! Noua lege a energiei și gazelor, aprobată în Parlament, vine și cu derogări

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Încurcată treabă legislația! Contractele bilaterale directe de energie electrică: permise explicit pentru unii, nu sunt interzise pentru alții! Noua lege a energiei și gazelor, aprobată în Parlament, vine și cu derogări

Contractele bilaterale directe de energie electrică, o temă care preocupă toți participanții la piața energiei și pe care autoritățile și parlamentarii  o gestionează într-un mod specific, autohton, reușind – așa cum fac de obicei – să complice ceva ce este simplu și clar.

Regulamentul UE 2019/943 privind piața internă de energie electrică  permite acest tip de contracte de la 1 ianuarie 2020. Posibilitatea încheierii de contracte de furnizare pe termen lung, negociat și participarea la tranzacționare sunt prevăzute explicit în acest regulament.

Este cât se poate de clar că  Regulamentele europene se aplică imediat la nivel național și au prioritate în raport cu legislația națională, însă în România,  ordinul se mai discută, nu se aplică imediat! S-a așteptat cumva să se modifice Legea  123 în Parlament. Între timp, au trecut 6 luni, a apărut OUG 74, un Ordin al ANRE, Senatul a aprobat un proiect de lege  și, mai nou, Camera Deputaților a aprobat  noi modificări la Legea energiei electrice și gazelor naturale. Astfel, autoritățile și parlamentarii au reușit, din nou, să bulverseze piața de energie.

Conform OUG 74/2020, producătorii pot încheia contracte pe termen lung pentru noi capacități de generare energie electrică începând cu 1 iulie. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a definit contractele de energie bilaterale pe termen lung ca fiind cele ce depășesc perioada de un an și a notificat Comisia Europeană în acest sens.

OUG 74, Ordinul ANRE și modificările aduse Legii 123 nu se exclud, trebuie avute în vedere în comun, susțin  specialiști în energie.

Sunt multe acte normative care cuprind referiri la acest tip de contracte, care trebuie corelate și, în mod firesc, participanții se întreabă în continuare: În contextul legislativ dat, sunt sau nu premise contractele bilaterale de energie electrică în România? Răspunsul este DA. Însă cu unele amendamente și derogări.

Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților a adus modificări și completări la Legea 123. Ca material de bază la actul normativ s-au luat în considerare inclusiv modificările aduse OUG 1/2020 și OUG 74/2020, se precizează în raportul Comisiei.  Referitor la celebrul articol 23 privind Funcționarea pieței concurențiale, au fost modificate, completate propunerile acceptate de Senat. A dispărut prevederea “Sunt interzise contractele bilaterale negociate direct”.

La inițiativa Comisiei conduse de Iulian Iancu au fost introduse 5 noi alineate  cu scopul de a veni în  sprijinul regenerabililor și sunt derogări pe partea de agregare.

Iată noile prevederi la Legea 123, votate de Camera Deputaților:

Pentru regenerabili

  • Pe piața concurențială angro, ANRE are dreptul să aprobe introducerea și utilizarea de produse specifice în cadrul anumitor modalități de tranzacționare, pentru asigurarea unei flexibilității în încheierea tranzacțiilor cu energie electrică la termen, inclusiv cu profile flexibile de livrare adecvate producătorilor de energie din surse regenerabile.

ANRE împreună cu operatorul pieţei de energie electrică monitorizează și evaluează periodic impactul utilizării produselor flexibile.

  •  Produsele specifice prevăzute la alin. (10) se definesc prin cel puțin unul dintre următoarele elemente caracteristice:

a) variația puterii orare față de cantitatea ofertată în contract, în limita unui procent maxim, stability conform reglementărilor ANRE, de natură să nu afecteze profilul livrării și specificul contractului, dar nu mai mult de +/-100% pentru producătorii de energie din surse regenerabile.

b) actualizarea prețului de atribuire a unui contract, în baza unei formule care să conțină termeni și factori determinați sau determinabili pe baza unor indicatori bursieri publici, cu precizarea surselor publice unde sunt actualizate valorile indicatorilor considerați.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES a transmis că apreciză inițiativa Comisiei de specialitate de modificare a cadrului legal de funcționare a pieței centralizate a energiei astfel încât aceasta să devină mai prietenoasă cu sursele regenerabile de energie. Printr-un nou amendament introdus în proiectul de lege, “ANRE va avea dreptul să aprobe introducerea și utilizarea de produse specifice în cadrul anumitor modalități de tranzacționare pe piața concurențială angro, pentru asigurarea unei flexibilității în încheierea tranzacțiilor cu energie electrică la termen, inclusiv cu profile flexibile de livrare adecvate producătorilor de energie din surse regenerabile”.

Totodată, PATRES și-a exprimat speranța că ANRE si OPCOM vor veni cu acele mecanisme, prin legislația secundară, care să permită o mai buna integrare a regenerabilelor. Fără astfel de mecanisme sau posibilitatea contractelor bilaterale directe de tipul PPA, investițiile noi sunt de neconceput și investitorii vor ocoli în continuare piața de energie din România, susțin reprezentanții organizației patronale.

   Derogări:

Prin derogare de la prevederile alin. (1), un participant la piață care combină energia electrică produsă de mai multe surse de energie poate încheia contracte bilaterale cu deținătorii acestor surse.

-Prin derogare de la prevederile alin. (1), un participant la piață care combină sarcinile mai multor clienți, poate încheia contracte bilaterale cu aceștia și cu furnizorii lor.

Explicația Comisiei de Industrii și servicii la derogările prezentate: Între membrii agregării și agregator există și o tranzacție cu energie, deoarece agreagatorul participă la piață și pentru asta vinde/cumpară energie de la membrii agregarii (și inclusiv el poate fi parte agregată).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.