Informații utile pentru Regenerabili de la Transelectrica. Bogdan Toncescu, Directorat: Pentru stadiul actual al rețelei, există o capacitate suplimentară de 11000 de MW, care poate fi integrată. Lucrăm la facilitarea întregului proces de obținere a unui ATR într-un sistem digitalizat și transparent

Publicat pe Categorii Business, Eolian, Esential, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Regenerabile Eolian Informații utile pentru Regenerabili de la Transelectrica. Bogdan Toncescu, Directorat: Pentru stadiul actual al rețelei, există o capacitate suplimentară de 11000 de MW, care poate fi integrată. Lucrăm la facilitarea întregului proces de obținere a unui ATR într-un sistem digitalizat și transparent
  • Urmează să transmitem noi aplicații pentru noi proiecte care să beneficieze de finanțare din Fondul pentru Modernizare

“Abordarea investițională a Transelectrica se concentrează pe două zone – Dobrogea și Banat, iar în momentul de față avem în vedere proiecte care vizează, în special, creșterea capacității de producere a energiei regenerabile ce poate fi integrată în Dobrogea și Banat. Astfel, prin finalizarea treptată a investițiilor, până în anul 2025, pe Dobrogea, capacitatea va crește cu 2000 de MW, iar pe Banat cu cel puțin 500 de MW, iar până în anul 2030, aceste capacități se vor dubla”, a declarat Bogdan Toncescu, membru în Directoratul Transelectrica, la Romanian Solar Summit 2023, organizat de Govnet.

Avem proiecte avansate aflate deja în execuție, care se vor finaliza până la sfârșitul anului 2025, iar cele cu orizontul de timp 2027-2030, multe dintre ele sunt deja în proceduri de licitație sau urmează a fi scoase la licitație, a completat reprezentantul Transelectrica.

Începând cu anul 2021 este disponibilă pe site-ul Transelectrica o hartă interactivă în care sunt prezentate, în funcție de regiunile țării, capacitățile noi care pot fi integrate și preluate de rețeaua de transport.

În ceea ce privește finanțarea, Toncescu a anunțat că sunt contracte de finanțare semnate pe Fondul pentru Modernizare în valoare de 424  milioane de euro. Urmează să transmitem noi aplicații pentru noi proiecte care, de asemenea, să beneficieze de finanțare din Fondul pentru Modernizare. Din acest punct de vedere, venim în sprijinul dezvoltatorilor de energie regenerabilă și vom fi pregătiți să preluăm toată această energie nouă, a precizat Bogdan Toncescu.

Referindu-se la proiectele de integrare a regenerabilelor, Toncescu a spus că, anul trecut, Transelectrica a avut cereri pentru 45000 de MW (solar și eolian). „Am emis avize tehnice de racordare (ATR) pentru 4500 de MW. În momentul de față, dacă ne raportăm la contractele de racordare pe care le avem semnate atât noi, cât și operatorii de distribuție, există în jur de 3000 de MW, dintre care 400 de MW sunt la Transelectrica. Pentru avizele tehnice de racordare emise sunt în jur de 7000 de MW, dintre care 4000 de MW la Transelectrica. În cazul studiilor de soluție, implicit al proiectelor pentru care urmează să fie emise avize tehnice de racordare, există încă 6000 de MW. Astfel, în prezent, prin contractele de racordare, avize și studiile de soluție se discută de aproximativ 16000 de MW. În acest moment, din avizele tehnice de racordare emise de companie, nu există niciunul expirat.

Pentru stadiul actual al rețelei, fără proiectele de dezvoltare amintite, există o capacitate suplimentară de 11000 de MW, care poate fi integrată. Din această perspectivă, având în vedere capacitatea existentă în acest moment, proiectele pe care le dezvoltăm, precum și numărul de MW pentru care există proiectele care au fost depuse la Transelectrica, energia poate fi integrată fără probleme. Pentru viitorul apropiat, avem în vedere facilitarea întregului proces de obținere a unui ATR într-un sistem digitalizat și transparent”, a prezentant Bogdan Toncescu.

Ne dorim foarte mult și stocare. Consider că 20% instalații de stocare pentru proiectele de noi capacități de energie din surse regenerabile depuse la Transelectrica ar ajuta foarte mult sistemul, pentru echilibrare, a subliniat Toncescu.

Transelectrica are ca țintă creșterea capacității de interconexiune de la 3000 de MW, în prezent, până la 7000 de MW în 2030. În plus față de toate aceste obiective, ca investiții strategice pentru dezvoltarea extinsă a rețelei de transport, compania are incluse în planurile investiționale proiecte unice pentru România, respectiv: cablul submarin de interconectare a României cu Georgia și Azerbaidjan și un cablu subteran care va porni de la Marea Neagră și va merge până la granița cu Ungaria pentru evacuarea, mai departe, spre Europa Centrală a energiei care urmează să fie produsă în România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *